Wednesday, May 19, 2010

Terima kasih wahai tuhanku....

video

Tuesday, May 18, 2010

SSM ; habis sudah.....

Salam sayang buat semua....
bersempena tamatnya sudah annual scientific meeting utk SSM ni, ingin ana kongsikan gmbr2 group kami sewaktu organise and implement data collection huhu...so, let me tell you according to the photo...


firstly, purchasing the male Wistar r ats from the LARU...we bought about 83 rats for our study and let them in our lab for about 3 days to a weeks for them to 'membiasakan diri' in a new place...then, before we take their blood, we need to fast them for 12 hours...but we didi it for almost 17 hours ( 4pm till 9am tomorrow morning)....



then, come to the session of blood taking...actually we anaesthatis first the rats and we take the blood from the medial canthus..it is not an easy procedure because as a medical student we are teach to take blood from the vein not from the canthus (eye)...


then, we let the rats to regained consciousness for a while before we restrained the rats' tail on the board to amputate their rats and do the bleeding time and clotting time count...
this is ehsan and my speciality as taking blood is chai peng's speaciality...huhu...lama nak kene tgu...average 5-10 min per rate for this procedure...bayangkanla ada sehari 2 kami habiskn 40 ekor terus...mmg xtercapai dek akal mula2...pas2 barulah mula treatment....treatment 2 ap??



sebenarnya bukan treatment utk penyakit...tp kami nk cb bg tikus2 ni mkn ulam raja tp high dose punya...actually accordinglt la...ikut OECD 2004; fixed dose method....we fed them with ulam raja...haa jgn terkejut...bkn org je mkn ulam raja...tikus pun makan....kami bg force feeding pkai oral gavage yg trs msk smpai stomach...supaya tikus2 2 xla rasa pahit kt tekak...huhu...ini plk derick and epa speciality....

we treat them 1 day for acute study and 14 days for subacute study. then, we do the same procedure again, taking blood, do the clotting and bleeding time count and lastly we let the rat sleep in peace forever before we take their organ and weight them...



and this time i bwk aishah humaira' together bcoz xd sp nk jaga...babysitter dia demam...so bermain2la aishah didlm lab....


sedang umminya membuat keje2 menimbang organ tikus, aishah yg kepenatan mintak perhatian...merengek2....pening jap + penat...(berdiri all the time mcm keje kilang...huhu)

then, dptla perhatian si ummi..berdukunglah si anak...tanpa protection mcm ummi dia...huhu...




last sekali bila ummi dh hbs keje, time to enjoy...best sgt masuk universiti ni...esok2 dh besar aishah nk msk U jgkla ummi...ok sayang....

sampai sini dulu, t ummi post lagi ya...daa~

salam sayang,

ummuhumaira'



































Rumah baru...

Assalammualaikum wbt....

salam sayang buat anak ummi dan sahabat2 pembaca...maaf lama xpost entri kt laman anak ummi ni...sebabnya ialah....KITA PINDAH RUMAH BARU....

meh ummi cerita sikit rentetan ceritanya...

kisahnya bermula tahun lepas sebenarnya, apabila atuk (moyang ummi) sakit, mak tuk ulang alik dr johor ke kl almost every month, larila sikit budget sbb travelling...so, mak tuk ambik decision utk berpindah semula ke kl setelah hampir 17 tahun kami semua bermastautin di johor...sedih tapi gembira...

ummi gembira sbb kini mak tuk dh dekat dgn ummi, secara xlangsung xperlulah ummi travel every month blk johor utk melepaskn rindu pada aishah..kini everyday pun aishah boleh tidur dlm dakapan ummi...alhamdulillah...tp sedih sbb lepas ni xde kampung lagi...(so, kene cari hubby org kampung ni...huhu)..tp pak long and pak su ada lg ddk kt johor sbb pak long aishah keje kt sana, pak su plk dpt tawaran belajar kt kolej komuniti pasir gudang...so, kami balikla jugak johor sekali-sekala...(baru 2 kali thn ni)

setelah atuk meninggal dunia, keadaan di rumah puan sedikit kucar-kacir, sbb hilangnya org LELAKI dlm hidup kami semua...semua perempuan yg ddk kt rmh 2, selalu je ad pertikaman lidah sampaikan ummi rasa xsanggup berkongsi rmh dgn mak cik2 mak tuk 2...so, ummi pun survey2 rumah sewa dgn harga yg affordable kt kl ni...target utk mula masuk rmh awal mei dgn sewa +/-rm500/month...

pencarian ummi berakhir apabila dpt sebuah rumah di 10, JLN RASMI 3, TAMAN RASMI JAYA, AMPANG, SELANGOR....alhamdulillah, bersyukur sgt2...walaupun waktu mak cik t (nama pemilik rmh) tepon ummi, ummi dlm perjalanan ke KT utk ke walimah acik jeda tp ummi deal jgk...n kita sume dpt kunci rmh pada 1 mei 2010....thanks to mama (adik ummi) yg bersusah pyh membasuh rumah dan memindahkan brg2 dr rumah puan ke rmh baru kita...maaf sbb ummi xmenolong waktu 2 sbb ummi tgh g holiday...huhu..

sesampainya ummi dr KT, sahabat2 ummi dtg rmh kita, rumah kosong lagi waktu 2...mak tuk masak sardin n lauk bening je, tp ummi tgk sume sahabat2 ummi berselera...terhibur sgt...maafla kwn2, makan tamrin sikit...sekali-sekala..

minggu dpnnya, giliran ummi plk mengecat rmh dan memindahkan sume brg2 dr johor ke kl...penat sgt...rasa mcm xboleh bangun...walaupun rumah kita kecik je tp 2 tingkat jgk...so tired...maaf jugak buat sume shbt2 ssm ummi atas kehilangan ummi selama seminggu..dan kini alhamdulillah..klw org lain dpt melancong dgn sgt hebatnya...berjalan kesana kemari...Allah ajar ummi dgn pengalaman hidup sblm ummi menjejakkn kaki ke alam 23...bersyukur sgt2...

aim ummi skrg, nk bt doa selamat sikit sempena masuk rmh baru ni n nk jemput shbt2 dtg teratak kecil kita...insyaAllah after annual grand meeting, maybe khamis dpn kot...doakan ya...shbt2 muslimat, anda sume dijemput rewang...huhu...hopefully korg ad...

okla, pnjg sgt dh ni...ap2 pun anakku, bersyukurlah dgn apa yg kita ada...ummi cuba beri yg terbaik, hopefully suite with our condition now...oklah, cukup dulu sampai sini...sampai ketemu lagi akan datang...

hadith riwayat Mughirah bin Syukbah : bahawa nabi saw mengerjakan solat sehingga kedua tapak kaki beliau membengkak, lalu beliau ditanya : apakah engkau masih membebankan dirimu dgn ibadah padahal Allah telah mengampuni dosamu yang terdahulu dan yang akan datang? kemudian beliau menjawab : apakah aku tidak ingin menjadi hamba yang bersyukur?

renung2kan anakku, nabi pun bersyukur...maka amat perlulah bagi kita...k, salam...

salam sayang,

ummuhumaira'

Friday, May 7, 2010

Zoi; tertarik utk tulis macam hang...

salam...entri merepek ni, xpayahla korang baca...



Dah pepagi ni, bila jejalan g blog org, singgah sebentar kt blog zoi...salah seorang sahabat medic yg ummi kagum sbb dpt g melancong setiap tahun guna duit sendiri...



tertarik jugak nk kongsi mana pergi duit ummi tiap2 semesta...



waktu memula msk medic dulu abah(atuk aishah) sponsor...so, yuran awal2 2 kira abah bayarkanla, then abah hadiahkan ummi laptop..best sgt...duit dpt 3k at that time, kwn2 sume berjimat cermat guna duit yg dpt..tp ummi alhamdulillah mewah...ummi kuarkan sume duit 2 masukkan kt dlm tabung haji and terus daftar haji...alhamdulillah, berkat daftar awal, ummi dpt tawaran haji tahun 2014 (doakan ummi dpt g ya...),



sem 2 plk, lps bayar yuran pengajian and kolej...ummi bkak akaun asb...mcm org kaya je buka akaun byk2...tp ummi tau yg kita perlu melaburkan duit kita bukan sekadar simpan didalam bank...profit tahunan asb tinggi sikit...



sem 3, abah hadiahkan ummi sebijik kete...waktu ni abah bayarkan duit kete bulan2 tp segala kerosakan, roadtax, duit minyak ummi kene tanggung sendiri...ops, lupa nk acknowledge abah...abah bagi ummi rm5**/month...so, susutla "sikit" duit simpanan ummi kt dlm tabung haji and asb...mcm 2 jgkla sem 4...ummi xpernah berfikir utk berbelanja sbb ummi bukanlah seorang yg shopaholic..beli sekadar perlu...selalu je boleh kirim duit kt mak n adik2...



naik sem 5, duit jpa dh naik 6k waktu ni...rasa duit byk...mulalah berbelanja...teruk sangat perangai bila byk duit ni, tp ummi masih lagi simpan 3k/sem dlm asb...tp waktu ni kete banyak rosak, tukar bateri, tukar tayar...sakit mula terasa...



masuk sem 6, kemelesetan ekonomi berlaku pd abah...maka ummi kene byr duit kete bulan2 sendiri...rm418/month...blm masuk minyak kete and roadtax...mula terasa sakit sikit..tp sbb simpanan banyakla jugak, so, hntrla duit blk kg and go on byr duit kete sbb nk pkai kete...cuti antara sem 6 and sem 7 lbh kurang 2 bulan, ummi buat elektif posting...so, kene guna kete...ssh sikit bila xd kete sbb dh biasa senang dr kecik...masyaAllah...

sem 7 dh xsama mcm sem2 sebelumnya sbb ummi dh ada aishah waktu ni...ummi simpan duit dlm tabng haji n asb cuma rm500/sem...teruk sgt tp alhamdulillah masih mampu walaupun sikit...per month untuk aishah je ummi kene ketepikan rm500 (nurseri, pampers and susu)...waktu ni redha jela sbb anak ni kan 'rezeki akhirat'. jadi, ummi xlokek utk pelaburan kecik ni...sbnrnya sgt besar kot sbb bermula dgn adanya aishah, ummi jadi manic pd barang2 baby...klw boleh 1 kedai anakku 2 ummi nk borong...sbb duit simpanan masih dlm status tidak membimbangkan, jadi ummi yg manic ni pun spending sprea la...huhu...untukmu anakku...



sem 8 adalah sem plg menyedihkan buat ummi, disebabkan duit simpanan dh menyusut dgn agak byk, ummi decide utk melabur duit yg ada dlm simpanan 2...lbh kurang 7k...melabur setelah terpengaruh dgn sahabat2 medic ni...rasanya sume pn tau kn pelaburan apa..?huhu...tp ketidakpastian dlm pelaburan 2 sentiasa ada...setelah hampir semua duit simpanan ummi laburkn, plus duit jpa yg dpt bg kt mak kt kg utk cat and baiki rmh sikit2...ummi dimaklumkan pelaburan itu mengalami kerugian besar, ramai yg tarik diri...dan kerugian besar...pasrahnya ummi waktu ni, tuhan je yg tau...pastu bermulalah episod 'sakit kerana duit'....duit simpanan dh xd, anak plk nkkn perbelanjaan, kereta lagi...byk betul serasanya bebanan kewangan di bahu ummi, nasib baik mak tuk berbesar hati nk berkongsi dgn ummi tanggung aishah sama2...alhamdulillah...thanks mak...love you never last mum....then, ummi xmampu utk bayar duit bulanan kereta, jadi ummi terpaksa lepaskan kereta itu kepada along...along jual pd kawan dia yg mampu smbg byr...dgn kepayahan dan kesedihan ummi lepaskan WIRA ummi pergi...ummi yakin dgn hikmah Allah disebalik itu semua...sem 8 jugaklah ummi xd menyimpan langsung...duit simpanan dlm tabung haji je tinggal, 2 pun sbb dh dftar haji, maka kene ada rm1.3k dlm akaun...2 jela yg ada utk hidup...plus, waktu sem 3 n 4 dulu2, ummi ada beli seutas gelang emas...berhargala jugak gelang ni andai dijual semula atau digadai....nasib baik sgt ada sedikit2 harta yang xseberapa ni...ummi jalani sem ini dgn penuh kesabaran dlm berbelanja....ada jugak yg marah bila ummi kata ummi xd duit tp xpernah ada yg faham status kewangan ummi...sem ni jugak ummi xbayar yuran pengajian...btl2 SAKIT...



masuk sem 9 yg ditunggu2, dpt je duit jpa, ummi terus langsaikan hutang yuran...alhamdulillah dh settle, dr 6k yg dpt 2...byr yuran 1.8k...then, laptop yg abah hadiahkan dulu mula menunjukkan symptom kepenatan dan mintak berhent perkhidmatan...atas survey dan nasihat dan atas desakan ssm yg amat2 memerlukan alat bernama laptop, maka ummi pun pergila melawat low yatt...maka, dptla Dell B ni...dgn harga 1.9k...maka Dell B bertukar tangan..pastu lalu kt sebelah kedai kamera...sepanjang pengajian ummi, ummi xpernah lagi beli kamera and terasa tahun akhir ni ummi nk rekodkan kenangan itu dlm bentuk gambar...maka terbelilah sebihi kodak...rm500, promosi..harga asal kamera 2 rm799...betul2 xboleh dibendung...inevitable...hmmm...tolaklah sendiri, sikit je tinggal duit ummi...pastu dh niat nk bg mak 1/6 dr duit jpa 2, maka 1/6k 2 bertukar tangan...then, g t'ganu, travelling...naik kereta...pakaila duir sesikit...sbb kongsi2 dgn shbt2...so, dgn duit yg tinggal 2, ummi kuarkan rm350 utk disimpan didlm tabung haji, alhamdulillah, masih lagi berbaki...dan insyaAllah ummi akan gunakan duit 2 seadanya, dan maafla xdpt nk berbelanja mewah sbb status kewangan yg agak kronik sekarang ni....



org lain enjoy duit banyak, ummi plk banyak pelan perbelanjaan bulanan, btl2 xdpt nk bermewah pun...smpai terfikir semua aktiviti atau program yg melibatkan duit, ummi terpaksa menarik diri...bukan xnk berbakti tp faham2 jela....



hope sgt pelaburan yg katanya boleh dpt hasil bln 8 ni btl2 berhasil, ummi sabar menunggu sbb ummi tau, bukan senang nak senang...ummi optimis...harap shbt yg baca entri ummi ni pn optimis yg ummi mampu utk menjalani kehidupan ini...rasa mcm kais pagi makn pagi sekarang ni...ada jugak niat nk ajar bebdk tadika ngaji, ada jugak income tp xberani sbb takut bl dh start posting nnt slalu onkal, sian plk kt budak2 2...anyway, doakan kami dpt hidup seadanya mcm org biasa sbb ummi yakin Allah tau kemampuan hambaNya...dan setiap hamba itu dilahirkan dgn rezeki masing2....



last sekali : pengajaran dr entri ni, belajar betul2, buat pro xm btl2, then keje, insyaAllah belenggu fikiran mengenai duit ni bakal hilang...nk kawin ke, beli kete ke, sume tunggu bila dh keje dulu k...simpan duit dulu yg plg penting...



salam pening,

ummuhumaira'

KHAS buat INSAN bernama LELAKI....

Assalammualaikum wbt...

Salam mujahadah buat semua sahabat2...entri kali ini ummi tujukan khas buat insan bernama LELAKI yang berada disekeliling ummi sbg peringatan buat diri ini dan juga buat kalian...semoga kita semua tidak tergolong dlm golongan ini..




.: GOLONGAN LELAKI YANG DITARIK MASUK KE NERAKA OLEH WANITA.... :.

1. Ayah

Apabila seorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak perempuannya didunia, dia tidak memberikan segala keperluan agama spt mengajar solat, mengaji Al-Quran dan sebagainya, dia membenarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat, bergaul bebas dgn sesiapa sahaja...walaupun sebanyak mana diberikan kasih sayang dan kemewahan di dunia, MAKA dia akan ditarik oleh ANAK PEREMPUANnya ke NERAKA..

2. Suami

Apabila seorang suami tidak mempedulikan tidak tanduk isterinya, membenarkan pergaulan bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tetapi untuk pandangan lelaki yang bukan mahram. Apabila seorang suami mendiamkan diri, walaupun solatnya tidak pernah bertangguh, puasanya tidak tinggal tetapi kerana DIAM dirinya itu, dia akan BERSAMA2 dgn ISTERINYA di NERAKA.

3. Abang

Apabila ayah sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah saudara (adik-beradik) perempuan jatuh ke bahu abang2nya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan diri sahaja dan membiarkan saudara perempuan mereka berterusan didalam maksiat, melencong jauh dari ajaran Islam, MAKA tunggulah tarikan mereka diakhirat kelak...mereka akan ditarik oleh SAUDARA PEREMPUAN mereka ke NERAKA.

4. Anak lelaki

Apabila seorang anak tidak menasihatkan seorang ibu tentang perihal kelakuan yang haram disisi islam, bila ibu membuat kemungkaran spt mengumpat, menfitnah, mengata, tidak menutup aurat dan sebagainya, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak...nantikan tarikan IBUMU dari NERAKA...

Salam ingatan dari jauh,

ummuhumaira'

Thursday, May 6, 2010

Let picture talk first....


Assalammualaikum wbt....

'KEMBARA JEJAK JEDA (KJJ)'...

lets the picture talk first for the first n second day...PART I



salam sayang,
ummuhumaira'

Tinggal jejak II