Saturday, December 4, 2010

Keseorangan...

Assalammualaikum wbt...

Buat kesekian kalinya setelah sgt lama xmencoretkan nota di blog ini, ummi nk update sikit about diri ummi n aishah humaira'..maklumlah ada juga org yg tertanya2 kenapalah bersawang sgt blog ummu humaira; ni....jd, layanz...

Perkembangan hidup ummi..

1. Currently, ummi menghitung hari menuju ke exam profesinal terakhir ummi dlm medical school ni (hopefully, doakan ya..)..about 99 days to go..sangat takut..

2. Ummi jugak sekarang ni berjauhan dgn aishah humaira' bg membolehkan ummi concentrate utk study...t ummi cuti, kita jalan sm2 lagi ya..2 yg tajuk entri ni keseorangan sbb mmgla tgh sesorg kt rmh ni...lonely sgt??

3. xbanyak sgt bende or aktiviti yg best ummi join skrg ( compare dulu2..) except khidmat masyarakat n sunathon anjuran PAPISMA...2 jela modul ukhwah berterusan yg insyaAllah ummi akan istiqamah bersamanya...

4. sekarang ni agak sibuk menangani masalah hati dlm diri sendiri sbb slalu konflik bl tinggal sorg2 ni..

5. Sahabat baik ummi, teacher muslihati, dh selamat diijabkabulkan bersama pasanagannya...bahagia sgt tengok mereka tp kenapa ada rasa sedih sikit ek ( jawab mus...)

6. InsyaAllah, lps ni si WIRA akan bersama ummi kembali..n semoga dgn adanya si WIRA ummi dpt kembali aktif spt dulu or better than dulu..

7. After this, ummi berniat utk lebih kerap update blog ni memandangkan inilah tinggalan dr ummi buat tatapan aishah..maklumla dh single semula skrg ni...

Perkembangan aishah humaira'

Ummi devidekan ikut perkembangan gross motor, fine motor, speech n social la ya..

Gross motor

1. As everybody now, aishah memang dh berjalan sendiri dgn yakinnya la kan...n sekarang ni aishah dh yakin naik n turun tangga rumah, 1 step to 1 anak tangga..bagus sayang, kamu mmg org yg berkeyakinan tinggi...

2. Aishah juga dh pandai panjat motor sendiri, maklumlah almost everyday tgk ummi naik motor, dia pun mcm nak ikut..n thanks to my sis ( aishah call her mama ) sbb belikan aishah helmet, jadi aishah dh boleh naik motor dgn selamat, insyaAllah..

3. Aishah juga dh ada basikal sendiri sekarang, mama yg hadiahkan waktu besday aishah..tp dia masih belajar utk coordinatekan kaki utk kayuh basikal 2..susah rupanya..jadi, silalah bg this cerebral stimulation dr kecik utk anak2 yg lain..supaya cpt otak mereka berkembang..

4. Pantang dgr lagu kt tv @ hp, aishah pasti akan berjoget, naluri ke syg?? tp xpe, exercise, ummi will allow as long as u do it in the house..=)

Fine motor

5. Aishah dh pandai pakai n bukak baju sendiri...even her panties pun dia pandai sarung sendiri...pandai anak ummi ni..

6. Klw cube 2 mmg dh tinggi la..more than 10 cube...bijak sgt..nnt ummi belikan lego plk ya..boleh stimulate imaginasi aishah bt bangunan plk...nntkn ya sayang..

Speech

7. Dh banyak perkataan yg aishah sebut..as her wish biasanya...'nak mandi', 'nak makan', 'ummi', 'emak', 'mama' n byk lagi...plg best bila dgr Aishah sebut ' tak nak la..' esp klw kene kacau dgn pak uda atau pun cik zu dia...mmg bising mulut anak dara 2...mcm berpidato pun ada..n skrg ni ummi dh mula merinduimu sayang..

Social development

8. Stranger anxiety sgt hebat utk anak ummi sorg ni..tp mula2 jela sbb lama2 bl rapport dh ada, senang je nk agah dia..gelak jgn cakapla..meriah sampai org lain pun selalu terinduce utk gelak sama bila dgr aishah gelak..

9. Dia jugak seorang yg sgt pemalu..bagus anakku, pemalu 2 sebahagian dari iman..

Currently.

10. Aishah berumur 2 tahun 1 bulan hr ni..dh besar kamu syg, mcm sgt skjp rasanya kita bersama n ummi sgt bahagia bersamamu..n currently, ummi was thinking of searching a friend for u...=) bila ya??

11. Skrg ni aishah kt johor, dgn mak tuk..t 18hb ummi blk sana, ambik awak n mak tuk ya, 23hb ada dental appt...gigi awak dh berlubang..ish...

11. Ummi wish a lot of thanks to mak tuk sbb jaga aishah dgn sgt baik, n jgn risau sbb ummi xkn pisahkan mak tuk n aishah as both of u sgt rapat...we will live together in the future, doakan ummi dpt posting kt johor...

Lot of love for all,

ummuhumaira'

Sunday, October 24, 2010

Kisah si dia...

Assalammualaikum wbt....Hari ni baru berani semula menatap gambar2nya...benar2 sedih mengenangkan kita xkan berjumpa lagi didunia ini...tapi aku pasti janjiNya akan pertemuan disyurga...

Nani,
Sebelum aku jauh lagi melangkah mencurahkan segala kesedihan hatiku disini, ingin aku seru rakan2 pembaca semua utk sedekahkan Al-fatihah buatmu, sayang..al-Fatihah...

seusai pengebumianmu 22 okt 2010, 2.30 ptg di tanah perkuburan al-ridhwan, ulu klang, aku pulang basah kuyup...pemergianmu ditangisi seisi alam sayang...sebelum balik aku singgah solat zohor kt dlm masjid 2, adik kau, izzah dtg dekat padaku...dia cakap takut...dia takut bunyi guruh dan kilatan petir...izzah juga cakap kt aku yg kau sejuk kt dalam tanah..aku sedih sgt time 2...aku xtertahan menampung air mata yg sememangnya penuh di mata ini...aku cuma mampu terangkan padanya yang kau sebenarnya telah tenang disisi Allah...yang ditanam hanyalah jasad kau yg dh tidak mempunyai rasa...aku juga menangis xterkata bersama2 izzah dan akhirnya dia tertidur di ribaku...

nani,
pergimu tiada tanda, kau pergi sebelum kami semua bersedia menghadapinya...aku sedih sayang, aku juga tidak pasti adakah aku bersedia utk menghadapi kematian yg pasti itu...aku harus bersedia kearahnya sayang, terima kasih atas peringatan hati yg xmungkin aku lupakan sehingga kita bertemu kembali...
mlmnya aku tidak kerumah keluargamu sbb blm kuat syg...aku tak mahu kehadirranku hanya menamnbahkan duka di hati ibum atas tangisanku...walau hanya utk yasin yg kusedekahkan padamu, airmataku pasti turut mengiringinya...bantulah hatiku ini sahabat menerima pemergianmu...
tapi semalam aku pergi...alhamdulillah, bertemu keluargamu yg cukup mesra melayanku walau aku yakin masing2 masih lagi kesedihan, semua adik beradik ibumu juga ada disitu...mak ngah kau bertanya siapa aku sbb mcmn pernah kami berjumpa...rupa2nya waktu kau check status hep b ko 1 ketika dulu, mak ngah kau yang buat..ingat x? kau lambat kesana sbb kita keluar makan bersama2...indahnya waktu itu utk dikenang...mak busu pun mcm prnh jumpa, rupa2nya dia yg tinggal di ppr ampang hilir 2..kt pernah pergi kesana bersama2..kita selalu dimarahi sbb selalu lambat klw keluar bersama..api aku yakin kemarahan ibumu selama ini adalah kerana beliau begitu menyayangimu kawan...
adik2 kau pun tidak segan silu lagi padaku nani...semua barang2 kau ingin mereka tunjuk dan berikan padaku...tapi aku xnk itu semua sayang, cukuplah kenangan kita bersama..aku yakin kau tenang disana, maka kami amat senang melepaskanmu sayang walau hati kerap kali enggan mengiyakan pemergianmu...aku janji dgn diriku dan adik2mu, setiap kali mereka rindu padamu ataupun aku rindu padamu, kami akan menghabiskan masa bersama..mungkin itu je yg mampu aku lakukan dgn waktu yg terbatas ini...
aku juga yakin yg peringatan yg kau telah bagi pada kami ini mampu memacu kami lebih rapat kearahNya..terima kasih sahabat..semoga kau tergolong bersama2 golongan para syuhada'..aku pasti akan selalu merinduimu, andai aku lalai, bantulah aku...dan terima kasih jugak kerana ukhwah ini dan ukhwah yg terbina kerana pemergianmu...SAYANG KAMU!!!~
ILAL LIQA,
adilah~


Saturday, October 23, 2010

Perginya seorang syuhada'

Assalammualaikum wbt...

setelah sekian lama tangan ak ni xmenaip dan meng'update' blog ini, hari ni terasa kaulah yg terbaik utk aku mencurahkan kesedihan di hati...



Shbatku, inani zalikha, telah pulang ke rahmatullah pada tanggal 21 oktober 2010 jam 6.15 pg (menurut laporan hospital)....sedih yang teramat, xtau nak cakap apa dan rasa xnak percaya, boleh x??

Mengenalinya 7 tahun yang lalu ketika aku mula menjejakkan kaki ke sek men agama kerajaan johor kluang di tingkatan 4. as 1 1 nya bdk baru yg masuk waktu tingkatan 4 kt sekolah 2, biasalah, sedikit rasa terpinggir, masing2 dh ad geng sendiri,,,tp x bagi nani sbb dia pun bdk baru jgk...cuma dia masuk awal sikit, waktu form 3...=)

pada awalnya, agak sukar utk berkawan sbb kami 2 2 punya sifat 'exclusiveism'...tp sbb dia sgt ramah dan sangat baik, sekejap je kami jadi kamcing sangat...

hari2 kami ke kelas sama2, kami kuat makan, pagi sblm start kls, kami g dewan makan dulu, then kul 1030, waktu rehat kami g kantin sekolah utk makan jgk, hbs je sekolah, xsempat blk dorm, kami serang dewan makan lagi utk makan tgh hari plk...hahahha...slt2 jap, then g prep sm2, sgt tabah dia menunggu aku kt depan pintu dorm aku 2...mmg terbaik...dia tinggal kt tingkat atas dorm ak, jadi dialah yg selalu trn mencari aku...masih aku ingat jubah merah yang kerap kali dipakai dan baju raya kami yg sedondon itu...mgkn xkn ku pakai lagi baju itu kerana semuanya punya kenangan bersamamu sahabat...

n yg plg ak xlupa waktu kita sama2 basuh baju...kau sgt rajin trn aras aku utk basuh baju bersama2, persahabatan kita pada aku sgt unik...walaupun itu sume hanya utk 8 bulan...

kita xputus hubungan slps itu, kau pindah kl, ak masih kt jhr...kau pergi bandung, aku di ukm...kita share cita2 yg sama walaupun kt 2 2 mengahadapi kesukaran melalui jalan ini...aku rindu skali utk bercerita kisah manisku di hukm dgn kau, kau sgt setia menghantar emel..walaupun dh ad fb...kt share banyak minat bersama...rasanya kt xprnh bergaduh..jeles skt2 2 biasalah...waktu budak2 dulu...

kini, kau dah kembali kesisiNya, aku masih terdampar di dunia yg fana ini...mencari penggantimu sahabat pasti xkan ku temui...aku janji nani, aku akan jaga adik2 kau mcm kau jaga diorg...diorg sgt rindukan kau..al-fatihah dn segala doa aku buat kau nani...klw aku ada masa, aku akn kerap2 melawat ibu kau...aku mintak maaf atas 2 tahun yg agak lama kita xberjumpa...




terima kasih kerana menjadi sahabat aku yg paling setia mengingatkan aku utk makan ubat time aku sakit...aku mintak maaf jgk sbb xcakna dgn perubahan kau seminggu ni...aku pasti telah tertulis segalanya buatmu sahabat...dan aku pasti, hambaNya y baik pulang cepat ke rumahNya....begitulah kau nani, segala yg ad kat dunia ni terputus buat kau tapi yg pasti segala sedekah jariah yg kau suka lakukan dr dulu, segala ilmu yg kau ajarkan aku, pasti menjadi manfaat buatmu disana...

aku xtau sekitar berapakah umurku...tp doakan aku sahabat, agar pulangku kesana utk menemuimu dan kekasih abadi kita tidaklah begitu lewat...amanlah kau disana bersama para syuhada'....kau pergi ketika menuntut ilmu, patimu adalah syahid, sayang....doakan aku juga mampu mendapat syahid disisiNya...buat sahabat2 lain yg lain, marilah kita menjadi sahabatt yg baik, saling ingat-memperingati tentang kebaikan dan saling menghargai hidup kita yg sementara ini...cukup sampai kt sini dulu, xsanggup nk ukirkan memori kami lagi, segalanya terlalu indah dan sedih utk diingat...ya Allah, bantulah sahabatku disana, bantulah hamba2Mu disini...semoga pemergianmu menjadi iktibar yg akan terus mengingatkan aku mengenai kematian...
salam utkmu di negeri abadi,
adilah...

Wednesday, September 22, 2010

Raya....

Assalammualaikum wbt..

Salam sayang n selamat hari raya aidilfitri utk sume (mcm terlambat je..huhu)..di kesempatan ni ummi nk uploadkn gmbr2 raya 2010..jauh sgt perjalanan raya kita thn ni...

start hari terakhir Ramadhan : kita ke kuantan, pahang..family gathering sebelah mak...ptg raya-g batu pahat, singgah kg ayah, then blk simpang renggam..raya ke-2- g bukit besar, family gathering sebelah abah..raya ke 3- dh blk kl utk xm raya ke 5, tp raya ke 6 ummi blk jhr semula utk ambk aishah n mak tuk, tp kesempatan 2 jgk ummi g beraya dgn kawan2 smkajb..best sgt, 9 buah rmh..huh..raya ke 8- blk kl smula, raya ke 9-raya rmh uncle n sepupu2 mak n raya ke 10- smbg raya rmh kawan2...uish.. pnjg btl perjalanan...final year medical student ke ni?..huhu..anyway, enjoy d pictures..smbg cerita len kali ya..daa~
enjoy ya..
ummuhumaira'

Saturday, August 28, 2010

Tiada rahsia lagi....

Assalammualaikum wbt...

sedar xsedar dah hari ke 19 kt berterawih...manisnya dpt meniti lagi Ramadhan tahun ini walau situasinya agak berbeza...maklumlah dh final year...huhu...


aishah dgn new word :" mi, san...(ummi, bosan..)" siap dgn gaya lagi anak ummi sorang ni..

bestnya dpt suap anak makan..rindu sama kamu..

oklah, before ummi proceed jauh2, ummi mintak maaf byk2 pd mak tuk n aishah sbb ummi g posting kt hospital teluk intan lagi...2 minggu plk 2, so, mak tuk n aishah puasa sendiri kt rumah...n mgkn susah skt nk terawih pnjg2kn...sabar ya mak, thanks byk tolong angah...

guess how old is my mum?
nmpk muda x?

dr kiri : adik wan, along, ayah, mak, aishah, angah n abby..(missing :amy)


gambar KAMI.. HAPPY FAMILY...


ummi yg macam sibuk..huhu..uruskan meja pengantin..

maaf jugak sebab ummi dah lama sesangat rasanya xupdate cite hidup kita dlm ni...ummi skrg tgh posting o&g, posting yang agak sibuk, 7 minggu tp xrasa langsung masa berlalu...ummi dpt wad merah..org kata wad malignant, agakla...hari2 wadround student present, sorg jaga 5-6 beds plk 2..nmpk mcm sikit, mcm senang tp bagi ummi ianya amatlah mencabar...4 minggu pertama di hukm dh pun ummi lalui...onkal eod (every other day) n poskal trs blk rmh sbb ank kecil yg menunggu kepulangan umminya dh terbayang2 di mata ummi...rindu sgt kt aishah humaira'...tmbh lagi bln pose kan...xbolehla ummi nk biarkn mak tuk jaga aishah sendiri, sian mak tuk...susah nk terawih....


gambar mak adik badik..10 orang..

erm...cite pasal terawih, alhamdulillah rumah yg ummi tinggal skrg dkt dgn surau...surau al-huda, ampang...kt bawah surau ni ad taski...tempat ummi belajar 18 thn yg lalu...namanya taski al-huda...seronok dpt blk tempat membesar...surau ni bt terawih 8 rakaat je, keadaan pn kondusif, azan isyak bunyi je, berduyun2 masyarakat setempat ke surau ni..ummi rasa mcm kt mekah plk ( walaupn xprnh g pn lg..hihi) rindu sgt suasana 2...tp skrg ummi kt teluk intan, berbezalah sikit keadaannya tp still ok, terawih kt surau al-maidah, cuma bezanya aishah humaira' xterawih dgn ummi...harapnya aishah dgn mak tuk terawih ya nak...

huhu..jumaat 3/9 ummi blk dr teluk intan, xsbr nk jumpa aishah, t kita g beli baju raya sama2 ya...sbb kt 2 2 xd baju raya lagi..huhu...then, kt ikut jela tentatif raya mak tuk...raya pertama kt kuantan, ptg 2 blk jhr, raya ke2-family gathering sebelah abah plk...kt rumah arwah atuk dollah, raya ke-3 kt g jln2 rmh sedara2 n ummi nk study sbb raya ke4 ummi dh blk kl, raya ke5 n 6- ummi xm..aishah sambg raya dgn mak tuk dulu ya...t raya ke 7-ummi bwk aishah g jln2 rmh kwn2 ummi sekitar kl ni plk...ok...cukuplah dulu smpai sini ya...ok, dear, ambiklah keberkatan ramadhan ni utk meningkatkan amalan dan mencari redha Allah, semoga kt berjaya mengakhiri ramadhan ini dgn segulung ijazah taqwa...

salam rindu dari ummi,

ummuhumaira'

Wednesday, July 14, 2010

Gambar- gambar update











Tarikh-tarikh penting...

salam sayang,
lama ummi xupdate blog ni gara2 sibuk sendiri...
ummi just nk update sesikit tarikh2 penting yg bakal hadir dlm hidup ummi...

first, 24 july 2010--walimah org tersayang...nantikan entri about dat...

17 sept 2010--tarikh walimah pak long n mama jannah, doakan semuanya berjalan lancar...

then 22 dec 2010--baru majlis nya...17 sept 2 nikah n doa selamat je..

utk kawan2 ummi plk,

31 july 2010--walimah acid

20 nov 2010--walimah muslihati...

sebenarnya banyak lg tp xnk tls byk2 sgt..t sedih...huhu...okla cukup dl utk entri kali ni, ummi akan update regularly after dis, hopefully...doakan ummi konsisten..ok, bye syg...

salam sayang dr ummi,

ummuhumaira'

Friday, June 11, 2010

Denggi???

Assalammualaikum wbt....

salam sayang bt sume...dh ddk kt ktdi ni, sehari xtulis blog mcm xsah je...anyway, semlm post kal...so tired, jd ummi xsmptla menulis...menaip actually...rabu msk 8am...onkal till kamis 5pm..blk...tdo...so, jumaatla baru sempat...

anyway, during my onkal, got 5 new cases msk...2 from hdu and 3 from ed...ummi cover 2, looi cover 2. 1 more pt come in at 6am, kami dh tdo kepenatan...huhu...

ummi case kawasaki ds n viral AGE, tp ap yg ummi nk cite is about looi's pt...dengue case...

pt ni dtg ed sbb demam...prolong high grade fever with vomiting...ad petechie skt2 tp hess test negative...however dia pny platelet dh low (thrombocytopenia)...t ummi smbg psl denggi...

sbb hjn tgh lebat ni n ummi nk blk johor ambk mak n aishah humaira'...doakan pjlnan ummi selamat..ahad onkal, so, we'll meet again selasala klw xpenat..k, bye...

salam sayang,

ummuhumaira'

Tuesday, June 8, 2010

Fluid correction and maintainence

salam penuh rahmat dan semangat dari ummi utk sume...

sekarang ummi nk cite psl correction n maintainance plk...mklmla baru ULANG belajar bende yg dh lupa, jadi kenelah abadikan kt sini supaya xlupa....dan org lain boleh baca jgk...

ok, mula2 utk tau mcmn nk correct, kene tau dl percentage of dehydration (cara nk tau t ummi cite dlm entri lain)....

ok, ap yg penting ad 3 kategori dehydration : 5%, 5%-10% and >10%

ok cth pt 5 % dehydrated, body weight 20 kg,

so, cara nk kira 5/100 x 20 x 1000 = 1000 ml...kt darab 1000 sbb nk amount in ml

then, utk maintainance plk...kt guna method .....(xingatla plk)

tp caranya camni---
-----1st 10 kg : 100 ml
-----2nd 10 kg : 50 ml
-----3rd 10 kg : 20 ml

cthnya : BW 20 kg, so maintainance dia

(10 x 100 )+ (10 x 50 ) = 1500 ml/day

pastu divide la by 24, dptla per hour pny rate...ok??

ckp sampai sini dl ya...ops last...in 1 l of normal saline ad 154 mmol sodium...normal range 135-145....n body requirement for sodium per day is just 2 mmol /day...k?

salam sayang,

ummuhumaira'

2nd day in paed ; blood transfusion....

Assalammualaikum wbt.....

hari ni second day ummi kt paed postg...suka sgt utk ummi kongsi dgn sahabat2 pembaca setia blog ummi tntg sikit2 ilmu perubatan ni...anyhow, klw ad yg xfhm...blhla bertanya pd ummi ya...

ok, hr ni pg2 lg ummi dh kene present case, takutla jgk sbb hari kedua dh present case kt specialist, anyhiw, ummi got same finding as the specialist because the mo n ho did not report about the crepitation...then, ummi go to interview an ambigous pt (aka khunsa) which got CAH (congenital adrenal hyperplasia), play DA with tom n short case respiratory with aii ye...

then, we got student round at 11 am till 1pm...out for lunch n solat....

at 2pm--go to observe and assist blood transfusion and consent taking...

here we go...1st ummi nk cite about blood transfusion...

all 3 of my pt had beta thalassemia major and having a regular monthly blood transfusion...so, the step is...

first--set line la kn, baby branula got 2 color--yellow and pink; pink is bigger than yellow...it is a small thing, so we need to 'sambung' dgn t-jx wire b4 smbg dgn blood line...

then, check the blood, the consent paper and the pt form...make sure the name, ic no, blood no, type of blood is same and make sure that the pt line is not bump....

actually, the blood had been filtered twice b4 masuk badan pt...filtered mean all the leukocyte had been removed from the blood, so then, blood transfusion reaction will be less and it also can reduce the CMV ix becuse usually CMV is carried out by leukocyte aka white blood cell...

then, waktu nk mskkn blood 2 dr line ke bdn pt, make sure no bubbles...because it can be air emboli...n many cx can arrised from the emboli...

em, before that kita kene tau bape byk titisan darah per minit yg akn msk ke dlm bdn pt...

so, cara nk kira dia amount of blood req by dr/ time in minit then darab 20 (infusion filtered pny rate)...so, dptla kadar titisan drh per mnt...so, double checkla...kira manually...but ad jgk faktor2 lain yg mempengaruhi such as ketinggian tmpt gantung darah, kelebaran line etc...

n klw kanak2 plk,,,maksimum darah atau fluid blh msk dlm bdn adalah 20ml/kg/day....so kiralah...n biasanya dr akn infuse blood in 4 hours....

ok, enough with the blood transfusion....c u soon dear...

salam sayang,

ummuhumaira'

Monday, June 7, 2010

cystic fibrosis...in ummi view...

Assalammualaikum wbt...

hari ni hr 1st ummi as PRHO (pre reistered houseman) kt wad paed...best, excited but penat sikit sbb dh almost 4 month just bt kje2 lab...ssm...zaman 2 dh berlalu dh, so, skrg fokus...

sbb hr ni ad mcm2 perkara kene bt, dgn orientasinya, jd ummi just sempat clerk 1 case...

12 y/o, malay boy, k/c/o cystic fibrosis with bronciectasis since 9 years old...electively admitted for intensive physiotx and iv antibiotic...hx taken from his mother...

oklah, xnk cite byk psl pt ni sbb xhbs clerk lg sbb dia g bt physio...so, nk cite basic about cystic fibrosis biar sume org faham n ummi pun sng je revise melalui pembacaan blog sendiri...

cystic fibrosis is a lethal autosomic recessive ds. it is a ds of exocrine gland that involve multiple organ.

usually the main complain is chronic resp ix (90%), pancreatic enzyme insufficiency (PI), and its cx...usually the cause of death is end stage lung ds..

actually the pathophysio is like this....

there is defect in CFTR (cystic fibrosis tranmembrance conductance regulator). its encode for a protein that fx as a chloride channel n is reg by cAMP...abN of CFTR will result in reduction of cl secretion and increase reabsorption of na and water across the epi cell....will later result in decrease hydration of mucus---and stickier mucus for bacteria---result in ix n inflammation...

it can be at lung, intestine, oancreas and liver...all start from CFTR defect...so, the result come about d same...later on we discuss about d cx n mx ok....

cukup smpai sini dl utk hari ni...

salam sayang,

ummuhumaira'

CTG MADE EASY....

Assalammualaikum wbt bt sume....esp 2 aishah humaira' n all my beloved friends and followers...
now, ummi have entered final year in my medical scholl...really need to start with gear 5...ummi currently in paediatric posting but thanks a lot to all my housema6e which in surgery (mama kema), o&g (mama nora) and family med (cik jah)....to teach each other what we had learnt and share to complete each other to become a compatible doctor....

today, ummi learn about CTG from mama nora...d easy 1...easy to revise anyway by put it here...

first, there is 3 type of CTG---normal, suspicious and pathological

and it based on 4 things---fetal heart rate, fetal heart variability, acceleration and deceleration...

for fetal heart rate :
-----normal is between 110-160 beats per min
-----suspicious is between 100-110 and 160-180 bpm
-----pathological is less than 100 bpm @ >180 bpm

for fetal heart variability---its mean the difference of the amplitude btwn the highest and d lowest one...taken 1 min in a part that there is no acceleration and deceleration..
----normal is more than 5
----suspicious is more less than 5 for 40-90 min
----pathological is less than 5 for more than 90 min
( am i right nora??)

for acceleration---mean the acceleration for more than 15 bpm of more than 15 second each
----normal : present
----suspicious/pathological : absent
~acceleration mean there is tachycardia...its good as an indication that the baby heart is responded to maternal contraction..

decelaration is the deceleration for more than 15 bpm for at least 15 second
----normal : no deceleration
----suspicious / pathological : present
~ deceleration mean the baby heart is bradycardia..not good as d baby is not response to maternal contrction...
~ 2 type:
----type 1 : the deceleration is a mirror with maternal contraction : fetal head compromise etc
----type 2 : the deceleration is a bit late @ after maternal contraction : fetal decompromise...

cukup dulu smpai sini... t ummi update, mamanora xd nk bantu ummi fill in d blank...k, c u later with ummi pny learning issue plk...

salam sayang,

ummuhumaira'

Wednesday, May 19, 2010

Terima kasih wahai tuhanku....

video

Tuesday, May 18, 2010

SSM ; habis sudah.....

Salam sayang buat semua....
bersempena tamatnya sudah annual scientific meeting utk SSM ni, ingin ana kongsikan gmbr2 group kami sewaktu organise and implement data collection huhu...so, let me tell you according to the photo...


firstly, purchasing the male Wistar r ats from the LARU...we bought about 83 rats for our study and let them in our lab for about 3 days to a weeks for them to 'membiasakan diri' in a new place...then, before we take their blood, we need to fast them for 12 hours...but we didi it for almost 17 hours ( 4pm till 9am tomorrow morning)....



then, come to the session of blood taking...actually we anaesthatis first the rats and we take the blood from the medial canthus..it is not an easy procedure because as a medical student we are teach to take blood from the vein not from the canthus (eye)...


then, we let the rats to regained consciousness for a while before we restrained the rats' tail on the board to amputate their rats and do the bleeding time and clotting time count...
this is ehsan and my speciality as taking blood is chai peng's speaciality...huhu...lama nak kene tgu...average 5-10 min per rate for this procedure...bayangkanla ada sehari 2 kami habiskn 40 ekor terus...mmg xtercapai dek akal mula2...pas2 barulah mula treatment....treatment 2 ap??



sebenarnya bukan treatment utk penyakit...tp kami nk cb bg tikus2 ni mkn ulam raja tp high dose punya...actually accordinglt la...ikut OECD 2004; fixed dose method....we fed them with ulam raja...haa jgn terkejut...bkn org je mkn ulam raja...tikus pun makan....kami bg force feeding pkai oral gavage yg trs msk smpai stomach...supaya tikus2 2 xla rasa pahit kt tekak...huhu...ini plk derick and epa speciality....

we treat them 1 day for acute study and 14 days for subacute study. then, we do the same procedure again, taking blood, do the clotting and bleeding time count and lastly we let the rat sleep in peace forever before we take their organ and weight them...



and this time i bwk aishah humaira' together bcoz xd sp nk jaga...babysitter dia demam...so bermain2la aishah didlm lab....


sedang umminya membuat keje2 menimbang organ tikus, aishah yg kepenatan mintak perhatian...merengek2....pening jap + penat...(berdiri all the time mcm keje kilang...huhu)

then, dptla perhatian si ummi..berdukunglah si anak...tanpa protection mcm ummi dia...huhu...




last sekali bila ummi dh hbs keje, time to enjoy...best sgt masuk universiti ni...esok2 dh besar aishah nk msk U jgkla ummi...ok sayang....

sampai sini dulu, t ummi post lagi ya...daa~

salam sayang,

ummuhumaira'



































Rumah baru...

Assalammualaikum wbt....

salam sayang buat anak ummi dan sahabat2 pembaca...maaf lama xpost entri kt laman anak ummi ni...sebabnya ialah....KITA PINDAH RUMAH BARU....

meh ummi cerita sikit rentetan ceritanya...

kisahnya bermula tahun lepas sebenarnya, apabila atuk (moyang ummi) sakit, mak tuk ulang alik dr johor ke kl almost every month, larila sikit budget sbb travelling...so, mak tuk ambik decision utk berpindah semula ke kl setelah hampir 17 tahun kami semua bermastautin di johor...sedih tapi gembira...

ummi gembira sbb kini mak tuk dh dekat dgn ummi, secara xlangsung xperlulah ummi travel every month blk johor utk melepaskn rindu pada aishah..kini everyday pun aishah boleh tidur dlm dakapan ummi...alhamdulillah...tp sedih sbb lepas ni xde kampung lagi...(so, kene cari hubby org kampung ni...huhu)..tp pak long and pak su ada lg ddk kt johor sbb pak long aishah keje kt sana, pak su plk dpt tawaran belajar kt kolej komuniti pasir gudang...so, kami balikla jugak johor sekali-sekala...(baru 2 kali thn ni)

setelah atuk meninggal dunia, keadaan di rumah puan sedikit kucar-kacir, sbb hilangnya org LELAKI dlm hidup kami semua...semua perempuan yg ddk kt rmh 2, selalu je ad pertikaman lidah sampaikan ummi rasa xsanggup berkongsi rmh dgn mak cik2 mak tuk 2...so, ummi pun survey2 rumah sewa dgn harga yg affordable kt kl ni...target utk mula masuk rmh awal mei dgn sewa +/-rm500/month...

pencarian ummi berakhir apabila dpt sebuah rumah di 10, JLN RASMI 3, TAMAN RASMI JAYA, AMPANG, SELANGOR....alhamdulillah, bersyukur sgt2...walaupun waktu mak cik t (nama pemilik rmh) tepon ummi, ummi dlm perjalanan ke KT utk ke walimah acik jeda tp ummi deal jgk...n kita sume dpt kunci rmh pada 1 mei 2010....thanks to mama (adik ummi) yg bersusah pyh membasuh rumah dan memindahkan brg2 dr rumah puan ke rmh baru kita...maaf sbb ummi xmenolong waktu 2 sbb ummi tgh g holiday...huhu..

sesampainya ummi dr KT, sahabat2 ummi dtg rmh kita, rumah kosong lagi waktu 2...mak tuk masak sardin n lauk bening je, tp ummi tgk sume sahabat2 ummi berselera...terhibur sgt...maafla kwn2, makan tamrin sikit...sekali-sekala..

minggu dpnnya, giliran ummi plk mengecat rmh dan memindahkan sume brg2 dr johor ke kl...penat sgt...rasa mcm xboleh bangun...walaupun rumah kita kecik je tp 2 tingkat jgk...so tired...maaf jugak buat sume shbt2 ssm ummi atas kehilangan ummi selama seminggu..dan kini alhamdulillah..klw org lain dpt melancong dgn sgt hebatnya...berjalan kesana kemari...Allah ajar ummi dgn pengalaman hidup sblm ummi menjejakkn kaki ke alam 23...bersyukur sgt2...

aim ummi skrg, nk bt doa selamat sikit sempena masuk rmh baru ni n nk jemput shbt2 dtg teratak kecil kita...insyaAllah after annual grand meeting, maybe khamis dpn kot...doakan ya...shbt2 muslimat, anda sume dijemput rewang...huhu...hopefully korg ad...

okla, pnjg sgt dh ni...ap2 pun anakku, bersyukurlah dgn apa yg kita ada...ummi cuba beri yg terbaik, hopefully suite with our condition now...oklah, cukup dulu sampai sini...sampai ketemu lagi akan datang...

hadith riwayat Mughirah bin Syukbah : bahawa nabi saw mengerjakan solat sehingga kedua tapak kaki beliau membengkak, lalu beliau ditanya : apakah engkau masih membebankan dirimu dgn ibadah padahal Allah telah mengampuni dosamu yang terdahulu dan yang akan datang? kemudian beliau menjawab : apakah aku tidak ingin menjadi hamba yang bersyukur?

renung2kan anakku, nabi pun bersyukur...maka amat perlulah bagi kita...k, salam...

salam sayang,

ummuhumaira'

Friday, May 7, 2010

Zoi; tertarik utk tulis macam hang...

salam...entri merepek ni, xpayahla korang baca...



Dah pepagi ni, bila jejalan g blog org, singgah sebentar kt blog zoi...salah seorang sahabat medic yg ummi kagum sbb dpt g melancong setiap tahun guna duit sendiri...



tertarik jugak nk kongsi mana pergi duit ummi tiap2 semesta...



waktu memula msk medic dulu abah(atuk aishah) sponsor...so, yuran awal2 2 kira abah bayarkanla, then abah hadiahkan ummi laptop..best sgt...duit dpt 3k at that time, kwn2 sume berjimat cermat guna duit yg dpt..tp ummi alhamdulillah mewah...ummi kuarkan sume duit 2 masukkan kt dlm tabung haji and terus daftar haji...alhamdulillah, berkat daftar awal, ummi dpt tawaran haji tahun 2014 (doakan ummi dpt g ya...),



sem 2 plk, lps bayar yuran pengajian and kolej...ummi bkak akaun asb...mcm org kaya je buka akaun byk2...tp ummi tau yg kita perlu melaburkan duit kita bukan sekadar simpan didalam bank...profit tahunan asb tinggi sikit...



sem 3, abah hadiahkan ummi sebijik kete...waktu ni abah bayarkan duit kete bulan2 tp segala kerosakan, roadtax, duit minyak ummi kene tanggung sendiri...ops, lupa nk acknowledge abah...abah bagi ummi rm5**/month...so, susutla "sikit" duit simpanan ummi kt dlm tabung haji and asb...mcm 2 jgkla sem 4...ummi xpernah berfikir utk berbelanja sbb ummi bukanlah seorang yg shopaholic..beli sekadar perlu...selalu je boleh kirim duit kt mak n adik2...



naik sem 5, duit jpa dh naik 6k waktu ni...rasa duit byk...mulalah berbelanja...teruk sangat perangai bila byk duit ni, tp ummi masih lagi simpan 3k/sem dlm asb...tp waktu ni kete banyak rosak, tukar bateri, tukar tayar...sakit mula terasa...



masuk sem 6, kemelesetan ekonomi berlaku pd abah...maka ummi kene byr duit kete bulan2 sendiri...rm418/month...blm masuk minyak kete and roadtax...mula terasa sakit sikit..tp sbb simpanan banyakla jugak, so, hntrla duit blk kg and go on byr duit kete sbb nk pkai kete...cuti antara sem 6 and sem 7 lbh kurang 2 bulan, ummi buat elektif posting...so, kene guna kete...ssh sikit bila xd kete sbb dh biasa senang dr kecik...masyaAllah...

sem 7 dh xsama mcm sem2 sebelumnya sbb ummi dh ada aishah waktu ni...ummi simpan duit dlm tabng haji n asb cuma rm500/sem...teruk sgt tp alhamdulillah masih mampu walaupun sikit...per month untuk aishah je ummi kene ketepikan rm500 (nurseri, pampers and susu)...waktu ni redha jela sbb anak ni kan 'rezeki akhirat'. jadi, ummi xlokek utk pelaburan kecik ni...sbnrnya sgt besar kot sbb bermula dgn adanya aishah, ummi jadi manic pd barang2 baby...klw boleh 1 kedai anakku 2 ummi nk borong...sbb duit simpanan masih dlm status tidak membimbangkan, jadi ummi yg manic ni pun spending sprea la...huhu...untukmu anakku...



sem 8 adalah sem plg menyedihkan buat ummi, disebabkan duit simpanan dh menyusut dgn agak byk, ummi decide utk melabur duit yg ada dlm simpanan 2...lbh kurang 7k...melabur setelah terpengaruh dgn sahabat2 medic ni...rasanya sume pn tau kn pelaburan apa..?huhu...tp ketidakpastian dlm pelaburan 2 sentiasa ada...setelah hampir semua duit simpanan ummi laburkn, plus duit jpa yg dpt bg kt mak kt kg utk cat and baiki rmh sikit2...ummi dimaklumkan pelaburan itu mengalami kerugian besar, ramai yg tarik diri...dan kerugian besar...pasrahnya ummi waktu ni, tuhan je yg tau...pastu bermulalah episod 'sakit kerana duit'....duit simpanan dh xd, anak plk nkkn perbelanjaan, kereta lagi...byk betul serasanya bebanan kewangan di bahu ummi, nasib baik mak tuk berbesar hati nk berkongsi dgn ummi tanggung aishah sama2...alhamdulillah...thanks mak...love you never last mum....then, ummi xmampu utk bayar duit bulanan kereta, jadi ummi terpaksa lepaskan kereta itu kepada along...along jual pd kawan dia yg mampu smbg byr...dgn kepayahan dan kesedihan ummi lepaskan WIRA ummi pergi...ummi yakin dgn hikmah Allah disebalik itu semua...sem 8 jugaklah ummi xd menyimpan langsung...duit simpanan dlm tabung haji je tinggal, 2 pun sbb dh dftar haji, maka kene ada rm1.3k dlm akaun...2 jela yg ada utk hidup...plus, waktu sem 3 n 4 dulu2, ummi ada beli seutas gelang emas...berhargala jugak gelang ni andai dijual semula atau digadai....nasib baik sgt ada sedikit2 harta yang xseberapa ni...ummi jalani sem ini dgn penuh kesabaran dlm berbelanja....ada jugak yg marah bila ummi kata ummi xd duit tp xpernah ada yg faham status kewangan ummi...sem ni jugak ummi xbayar yuran pengajian...btl2 SAKIT...



masuk sem 9 yg ditunggu2, dpt je duit jpa, ummi terus langsaikan hutang yuran...alhamdulillah dh settle, dr 6k yg dpt 2...byr yuran 1.8k...then, laptop yg abah hadiahkan dulu mula menunjukkan symptom kepenatan dan mintak berhent perkhidmatan...atas survey dan nasihat dan atas desakan ssm yg amat2 memerlukan alat bernama laptop, maka ummi pun pergila melawat low yatt...maka, dptla Dell B ni...dgn harga 1.9k...maka Dell B bertukar tangan..pastu lalu kt sebelah kedai kamera...sepanjang pengajian ummi, ummi xpernah lagi beli kamera and terasa tahun akhir ni ummi nk rekodkan kenangan itu dlm bentuk gambar...maka terbelilah sebihi kodak...rm500, promosi..harga asal kamera 2 rm799...betul2 xboleh dibendung...inevitable...hmmm...tolaklah sendiri, sikit je tinggal duit ummi...pastu dh niat nk bg mak 1/6 dr duit jpa 2, maka 1/6k 2 bertukar tangan...then, g t'ganu, travelling...naik kereta...pakaila duir sesikit...sbb kongsi2 dgn shbt2...so, dgn duit yg tinggal 2, ummi kuarkan rm350 utk disimpan didlm tabung haji, alhamdulillah, masih lagi berbaki...dan insyaAllah ummi akan gunakan duit 2 seadanya, dan maafla xdpt nk berbelanja mewah sbb status kewangan yg agak kronik sekarang ni....



org lain enjoy duit banyak, ummi plk banyak pelan perbelanjaan bulanan, btl2 xdpt nk bermewah pun...smpai terfikir semua aktiviti atau program yg melibatkan duit, ummi terpaksa menarik diri...bukan xnk berbakti tp faham2 jela....



hope sgt pelaburan yg katanya boleh dpt hasil bln 8 ni btl2 berhasil, ummi sabar menunggu sbb ummi tau, bukan senang nak senang...ummi optimis...harap shbt yg baca entri ummi ni pn optimis yg ummi mampu utk menjalani kehidupan ini...rasa mcm kais pagi makn pagi sekarang ni...ada jugak niat nk ajar bebdk tadika ngaji, ada jugak income tp xberani sbb takut bl dh start posting nnt slalu onkal, sian plk kt budak2 2...anyway, doakan kami dpt hidup seadanya mcm org biasa sbb ummi yakin Allah tau kemampuan hambaNya...dan setiap hamba itu dilahirkan dgn rezeki masing2....



last sekali : pengajaran dr entri ni, belajar betul2, buat pro xm btl2, then keje, insyaAllah belenggu fikiran mengenai duit ni bakal hilang...nk kawin ke, beli kete ke, sume tunggu bila dh keje dulu k...simpan duit dulu yg plg penting...



salam pening,

ummuhumaira'

KHAS buat INSAN bernama LELAKI....

Assalammualaikum wbt...

Salam mujahadah buat semua sahabat2...entri kali ini ummi tujukan khas buat insan bernama LELAKI yang berada disekeliling ummi sbg peringatan buat diri ini dan juga buat kalian...semoga kita semua tidak tergolong dlm golongan ini..




.: GOLONGAN LELAKI YANG DITARIK MASUK KE NERAKA OLEH WANITA.... :.

1. Ayah

Apabila seorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak perempuannya didunia, dia tidak memberikan segala keperluan agama spt mengajar solat, mengaji Al-Quran dan sebagainya, dia membenarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat, bergaul bebas dgn sesiapa sahaja...walaupun sebanyak mana diberikan kasih sayang dan kemewahan di dunia, MAKA dia akan ditarik oleh ANAK PEREMPUANnya ke NERAKA..

2. Suami

Apabila seorang suami tidak mempedulikan tidak tanduk isterinya, membenarkan pergaulan bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tetapi untuk pandangan lelaki yang bukan mahram. Apabila seorang suami mendiamkan diri, walaupun solatnya tidak pernah bertangguh, puasanya tidak tinggal tetapi kerana DIAM dirinya itu, dia akan BERSAMA2 dgn ISTERINYA di NERAKA.

3. Abang

Apabila ayah sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah saudara (adik-beradik) perempuan jatuh ke bahu abang2nya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan diri sahaja dan membiarkan saudara perempuan mereka berterusan didalam maksiat, melencong jauh dari ajaran Islam, MAKA tunggulah tarikan mereka diakhirat kelak...mereka akan ditarik oleh SAUDARA PEREMPUAN mereka ke NERAKA.

4. Anak lelaki

Apabila seorang anak tidak menasihatkan seorang ibu tentang perihal kelakuan yang haram disisi islam, bila ibu membuat kemungkaran spt mengumpat, menfitnah, mengata, tidak menutup aurat dan sebagainya, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak...nantikan tarikan IBUMU dari NERAKA...

Salam ingatan dari jauh,

ummuhumaira'

Thursday, May 6, 2010

Let picture talk first....


Assalammualaikum wbt....

'KEMBARA JEJAK JEDA (KJJ)'...

lets the picture talk first for the first n second day...PART I



salam sayang,
ummuhumaira'

Tinggal jejak II







Wednesday, April 28, 2010

Sahabat...

Assalammualaikum w.b.t...





MAAF utk Aishah dan bakal anak2 ummi sbb kesibukan ummi skrg ni...di kesempatan ini, ummi nak titipkan beberapa hadis utk anak2 ummi...

1. Hadis riwayat Abdullah bin Amru ra., ia berkata:
Rasulullah saw. pernah bersabda: Ada empat sifat yang bila dimiliki maka pemiliknya adalah munafik murni. Dan barang siapa yang memiliki salah satu di antara empat tersebut, itu berarti ia telah menyimpan satu tabiat munafik sampai ia tinggalkan. Apabila berbicara ia berbohong, apabila bersepakat ia berkhianat, apabila berjanji ia mengingkari dan apabila bertikai ia berbuat curang

2.Hadis riwayat Abu Musa ra.:
Dari Nabi saw., beliau bersabda: Sesungguhnya perumpamaan berkawan dengan orang saleh dan berkawan dengan orang jahat adalah seperti seorang penjual minyak wangi (misk) dan seorang peniup dapur tukang besi. Penjual minyak wangi, dia mungkin akan memberikan kamu atau kamu akan membeli darinya atau kamu akan mendapatkan aroma harum darinya. Tetapi peniup dapur tukang besi, mungkin dia akan membakar pakaianmu atau kamu akan mencium bau yang tidak sedap
Nomor hadis dalam kitab Sahih Muslim [Bahasa Arab saja]: 4762


salam sayang,

ummuhumaira'

Tuesday, April 27, 2010

Pengalaman bekerja ummi...

Assalammualaikum wbt....

salam luar biasa baik utk aishah dan sume sahabat2 ummi...pagi ni ummi sgt bersemangat utk bangun memandangkan ummi bangun di bumi ktdi yg dirindui...hihi...yeke?..anyway, ummi sgt bahagia bila dpt bangun tido melihat wajahmu anak...walaupun aishah nangis lapar sbb xsusu mlm td...

ish..panjang plk introduction...k, sblm ummi cerita pengalaman kerja ummi, ummi akan coretkan sebab2 mengapa blog ummi begitu lama sunyi dr coretan ummi...

ummi mula bercuti setelah habis final exam sem 8 aka tahun 4 pd 8februari 2010, waktu 2 duit dalam tangan cukup2 makan, so ummi decide utk cari kerja supaya ummi boleh cari pengalaman disamping menambah kewangan yg agak kronik...

ummi survey lebih dr 10 klinik...sbb niat asal nak timba pengalaman di klinik, namun apakan daya, xde 1 klinik pn yg mahukan staf sementara, semuanya nk staff kekal, so, ummi xditerima di klinik...akan tetapi ummi diberi peluang keje di sebuah pusat jagaan kanak2 aka nurseri....nama nurseri 2, Pusat Transit dan Bayi 'U' Bestari...waktu bekerja dr jam 12 tghari smpai sume budak balik...around 8pm everyday...keje 5 hari seminggu..gaji 0.5k...hihi...

ummi masuk keje 18 feb 2010 sbb 9-11/2/2010- kita ke cameron highland, then 14-15/2/2010--kita g genting highland n berjalan2...sehinggalah hari rabu, 18 feb, ummi masuk keje...mcm biasalah ummi kn punya ramai adik beradik, jadi xkekok melayan keletah budak2 comel...dihati ummi, ummi nk survey tmpt yg ummi bakal tinggalkan aishah bl ummi dh naik tahun 5 nnt n nk belanja sebanyak mungkin gelagat anak zaman moden...btl2 mencabar...

diminggu ke-2 ummi keje, atuk sakit dan selamat ke rahmatullah pd 22 feb 2010, then kerja2 ssm plk dtg bergolek dpn mata, terpaksa mintak cuti n mintak kak ida cover keje, 1st 2 on 24feb--g animal handling course...mcm nk jadi dr.vet...huhu...then ummi keje 1 whole day utk cover kak ida semula...kira gantila...minggu ke-3 plk, kene g buat extract ulam raja--ingatkn boleh hbs b4 12pm tp kul 5ptg pn xsiap2, so sekali lagi ummi mintak kak ida cover n ummi keje whole day esoknya...thanks a lot kak ida...then, minggu ke 4-aishah admit wad, yg ini ummi paling sedih dan paling banyak tuang keje, mula2 bolehla mintk kak ida cover, pastu after seminggu, dr xbenarkan aishah discharge lg...so, sampai disini jela ummi keje, ummi mintak berhenti dgn teacher ummi(name guru besar kt situ), nasib baik dia memahami dan membenarkn...so, ummi pun berhenti...alhamdulillah, dptla ummi sedikit gaji dr teacher ummi walaupun agak sedh sbb hr2 yg ummi bwk aishah ke nursery, dia tolak gaki ummu rm20/day...gaji dhla rm25/day je...anyway, ummi bahagia...

panjangnya...sori pembaca...sebenarnya nk catatkan tarikh2 penting dlm hidup ummi sepanjang cuti sem ummi yg plg panjang dlm sejarah hidup ummi di medical school ni...n ummi nk coretkan tarbiyatul aulad yg ummi sempat aplikasikn pd anak2 di taska ni...tp ummi rasa entri seterusnyala...cukup dulu smpai disini...

n hadith hari ini utk anak ummi :

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.: Seorang lelaki menemui Nabi Saw. dan
dengan kasar meminta beliau melunasi hutangnya. Para sahabat Nabi Saw. hendak
menangkapnya, tetapi Rasulullah Saw. bersabda (kepada mereka), "Biarkan,
karena para kreditur (orang yang berpiutang atau memberi utang) punya hak
bicara." Kemudian Rasulullah Saw. bersabda, "Beri dia seekor unta yang
seumur dengan (unta) miliknya." Para sahabat berkata, "Ya Rasulullah! Yang
ada hanya unta yang lebih tua dan lebih baik dari dari (unta) miliknya."
Rasulullah Saw. bersabda, "Berikan (ia) padanya karena yang terbaik di
antara kalian adalah orang yang membayar hak orang lain lebih baik."



salam sayang,

ummuhumaira'

Wednesday, April 21, 2010

Tinggal jejak....

Assalammualaikum wbt...

lamanya xtinggalkan jejak kt blog anak ummi ni...maaf syg...laptop ummi dihuni 'virus'...

after adanya ''dell B'' dgn ummi ni, insyaAllah ummi akan lbh rajin lg post entri...

bt masa ni, ni dulu ya...

salam sayang,
ummuhumaira'

Saturday, March 20, 2010

Alhamdulillah....

Assalammualaikum wbt dan selamat pagi....

xtau mcmn nk mula entri ni sbb bersyukur sgt2...aishah humaira' dh kuar dr wad.......best!!!

Alhamdulillah...ummi bersyukur sgt...aishah dh sihat dan dh blh blk rumah...=)

tp mlm ni ummi xdpt tdo dgn aishah..ummi g ijtima'...lmbt gak hbs td, so, xblk rumah..tdo kt blk acik jeda je...esok pagi2 ummi blk...

xtau dh nk tulis ap...cuma nk coretkan kt sini...ni 1st time aishah admit wad since ddk dgn ummi...8 hari...11-19 mac 2010...ummi xkn lupa sampai bila2 sbb ummi yg jaga aishah sendiri(dgn bantuan mak tuk)...rasa mcm2...tp xpela...demi anak...esok2 klw aishah dh besar, jadi penyayang ya...semoga sume orang boleh rasa kasih syg yg kita curahkan...

ok, sampai sini dulu, ummi nak sleep...ilal liqa' sayang...

salam dr jauh,

ummuhumaira'

Tuesday, March 16, 2010

Kesedihan melanda...

Assalammualaikum wbt...

buat Aishah yg ummi sayang, ummi tujukan entri ni khas buat anak ummi xkiralah dimana aishah membacanya bila aishah dh besar nanti...

anakku, walaupun kau bukan ku kandungkan dirahimku, kasih sayang utkmu tiada tandingannya...ummi syg sangat kt aishah..ummi xtau mcmn nk hidup klw aishah tiada disisi...ummi cuma mahukan yg terbaik utk anak ummi ni...

aishah,
tanggal 11 mac, ummi bawak aishah ke hkl sbb rashes kt blkg badan aishah yg sgt membimbangkan ummi, ummi xtau nk buat ap, so, ummi rasa bwk jmpa dr adalah solution terbaik..tapi, xsangka plk dr admit aishah kt wad...alasannya sgt pelik..to stress about compliant toward medication...aishah mmg sakit dan perlukan ubat setiap hari...ummi akur dan ummi bagi aishah ubat2 2...lately ni lagila...ummi yg jaga aishah sendiri kt rumah memandangkan ummi tgh cuti...

ummi sayang sgt dgn aishah, ummi syg mak tuk jugak...sbb 2 ummi bg mak tuk jaga aishah...ummi cuma nak yg terbaik buat aishah memendangkan ummi masih lagi study dan agak sibuk...tp yg ummi xtahan sgt sedih bila sume orang lain masuk campur sekali...nape mereka suka masuk campur urusan orang lain???dr admit aishah kt wad 2 mestilah ada alasan kukuh walaupun banyak jiwa yg 'terkorban' tp ummi yakin Allah 'nak hapuskan' dosa2 kecil kami semua dgn menjaga aishah....ketahuilah anakku, ummi tidak akan menyerah kalah walaupun 'ada orang' cuba merampas aishah dr sisi ummi...ummi cuba rasinalkan sume yg berlaku dan ummi sgt2la mengharapkan sokongan org sekeliling...doakan aishah cepat sihat dan doakan kami tabah hati menghadapi ujianMu ya Allah...

buat sahabat2 dan pembaca yg lalu kat blog ummi ni, ummi mintak byk2 doa kalian agar aishah sihat dan dpt keluar drpd wad 2...sesungguhnya walaupun ummi akan keje kt situ 1 hari nnt...tp ummi tetap xyakin anak ummi boleh membesar dgn sihat di wad yg penuh virus 2...doakan jugak ummi dan mak tuk tabah dan istiqamah dlm membesarkan aishah...byk betul rintangan yg ummi hadapi dr awal tp pasti ada hikmh di sebalik semua itu...semoga kita semua tabah menghadapi kehidupan di dunia dan akhirat...

p/s: buat sume yg rasa xpuas hati sbb aishah kene admit wad, pergi jumpa sendiri dgn dr tahirah dan dr kamarul...diorg yg admit aishah kt wad, bukan ummi...faham???

ok, cukup dulu sampai sini, ummi nk bersiap ke hkl..semlm aishah tdo dgn mak tuk...so, hari ni ummi plk g jaga aishah walaupun ummi dh rasa mcm nk demam...ya Allah, bantulah kami..tenangkan hati kami utk menerima qada' dan qadarMu..istiqamahkan kami dlm agamaMu dan dlm setiap perbuatan yg kami lakukan...ya Allah hanya kepadaMu kami memohon dan meminta pertolongan...amin..

salam sayang,

ummuhumaira'

Sunday, March 7, 2010

Tazkirah hari ini...



gambar2 sepupu ummi..dr kiri : ummi, umi nadia, idah n mama lang

Tazkirah 1

Siapakah orang yang manis senyumanya? Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Tazkirah 2

Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan : * Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang. * Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan. * Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari. Apabila ditanya cahaya apakah ini? Lalu dijawab : "Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan mengambil air sembahyang apabila terdengar azan. Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air sembahyang sebelum azan. Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."

ingatan dr kak elly khadijah...thanks kak..

Lebih baik DIAM..

Assalammualaikum wbt...

hari ni ummi dpt permintaan utk coretkan sesuatu di blog ummi tp ummi xberapa pandai utk membuat ulasan yg menarik mengenai tajuk 2, jadi ummi kona jap...bagi tajuk lain skt yg ummi rasa lbh terkesan di hati ummi bt masa ni...sambil2 2 ummi akan bt sedikit kajian utk tulis entri seperti permintaan sahabat ummi 2...sabar ya sahabat..n jom layan artikel bawah ni....

Banyak Kelebihannya berdiam diri. Orang yang pendiam itu lebih baik daripada orang yang suka berbicara yang tidak keruan. Baik perangai dan pendiam , kedua-duanya adalah sifat yang baik dan tidak susah mengerjakannya, asalkan hati menyuruh empunya diri berbuat demikian.

Nabi SAW bersabda : "Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai."
(Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim).

Jika tidak dapat berkata-kata yang baik lebih baik mendiamkan diri. Berkata baik itu hendaklah kepada semua orang .Ketika Nabi SAW disarankan agar mengutuk orang-orang musyrik,baginda menjawab : "Aku tidak diutuskan untuk (melemparkan) kutukan,tetapi sesungguhnya aku diutuskan sebagai (pembawa) rahmat."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Demikian juga kepada orang bawahan sama ada kerana usia atau pangkat. Anas r.a , pembantu rumah tangga Nabi SAW berkata: "Aku membantu rumah tangga Nabi SAW selama sepuluh tahun dan belum pernah baginda mengeluh " Ah!" terhadapku dan belum pernah beliau menegur ,kenapa kamu lakukan ini atau kenapa tidak kau lakukan ini? "
(Riwayat Ahmad)

Ingatlah kepada sabda Nabi SAW : "Seorang Mukmin bukanlah pengumpat ,yang suka mengutuk, yang keji dan yang ucapannya kotor"
(Riwayat Bukhari)

"Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya".
(Riwayat Abu Naim)

Jelaslah bahawa, ada hikmah yang tersembunyi di sebalik 'diam', usah gusar di label 'budak yang pendiam'.

Kalau orang menghina kita, bukan kita terhina,
yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri.


Diam orang mukmin itu ibadah,
Ibadah tanpa perbuatan,
Ibadah rasa,
Ibadah ini tidak meletihkan,

Kadang-kadang ibadah ini lebih baik daripada ibadah sunat,
Yang hatinya didalam kelalaian,
Macamana orang mukmin itu diamnya menjadi ibadah?

Kadang-kadang memikirkan dosanya,
Kadang-kadang memikirkan apa kebaikan yang nak dibuat,
Kadang-kadang memikirkan nak menolong kawan,
Kadang-kadang dia terasa kebesaran Tuhan,

Atau dia meniatkan, dia diam itu,
Tidak mahu bercakap yang bukan-bukan,
Kadang-kadang dia diam itu,
kalau dia bercakap,
Takut dia melakukan kesalahan,
Seperti dia mengumpat atau,
Kalau dia bercakap, takut-takut menyakiti hati orang,
Atau dia diam itu, menghormati percakapan orang,

Mungkin orang itu bercakap baik dapat pengajaran,
Atau dia hendak mengenal orang yang bercakap itu,
Baik atau jahat,
Dia biarkan saja orang itu bercakap,
Dan mendengar sahaja,
Kerana nak mengenal orang itu,

Kadang-kadang dia diam itu memikirkan dosa-dosa yang lalu,
Ataupun kecuaian dan kelalaian,
Yang telah dibuat, supaya dia bertaubat,
Ataupun mengingatkan ilmu pengetahuan,
Ataupun pengetahuan yang dilupakan datang semula ingatan,

Itulah yang dikatakan oleh pepatah Melayu,

"Diam-diam ubi berisi"

atau
"Diam-diam tong kosong"

atau
"diam-diam tong berisi sampah penuh kotoran ?"


HIKMAH BERDIAM DIRI
Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada manusia. Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat. Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita tersiksa kekal abadi di dalam neraka Allah SWT.

Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan untuk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan mutiara-mutiara yang berhikmah.Oleh karena itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.


Banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak bicara tidak semestinya cerdik,
kerana kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dari
orang bodoh yang banyak bicara.

HIKMAH DIAM
1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
2. Perhiasan tanpa berhias.
3. Kehebatan tanpa kerajaan.
4. Benteng tanpa pagar.
5. Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang.
6. Istirahat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7. Menutupi segala aib.

Rasullulah bersabda mengenai kelebihan diam yang bermaksud:
"Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam". (Riwayat Bukhari & Muslim)

"Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya". (Riwayat At-Tarmizi)

Sunday, February 28, 2010

Best....!



salam kawan2...

jom ramai2 memeriahkan forum perdana ni...alang2 sume pun dh berura2 utk berumahtangga, so, JOM TAMBAH ILMU...

Nasihat seorang teman....

Assalammualaikum wbt...

Tazkirah Minggu ini teristimewa utk akhawat : Akhawat sejati bukanlah dilihat drpd tingginya gelaran, tebalnya solekan, banyaknya pujian syabab kpnya ttp tingginya ghairah utk menuntut ilmu dan mengamalkan syariat scr murni, istqmh dan ikhlas..

Ilmu yg bermnfaat adlh tongkat yg dipegang. Mnjdi akhwt sejati akn menimbulkan irihati para bidadari, menadi dambaan para insan berjiwa Rabbani, menjadi dambaan bg insan pemilik ruh dakwah dan jihadiah sert apara insane yg tidk tertipu dgn gemerlapnya cahaya dunia yg semu..Akhawat yg disyangi fillah..Dambakanlah peribadi sprt siti Khadijah, Siti Aisyah, mahupun jg siti Fatimah…


Aiyyuha syabab, tidakkah kau membuka lembaran sejarah, dikala islam menaungi dunia,bukankah pemuda penggerak utama? kenalkah dikau wahai pemuda, siapa Muhammad Al-Fateh? siapa Ali b Abi Talib? dan kesemua pelakar sejarah, kegemilangan tamadun islam.. Andai bukan kerana pemuda, pasti sejarah ketamadunan dunia kelam.,sanggupkah engkau mempersia, peranan pemuda penggegar dunia? aiyyuha syabab, kuasamu mampu merubah, kemampuanmu mampu mengugah sang penguasa zalim pemusnah dunia dan segala khazanah. aiyyuha syabab, jadilah engkau bagai singa dikala siang,pahlawan gagah bersemangat juang dikala malam..,alir air matamu menghadap ilahi, istiqahmu tak kunjung malap.. itulah rahsia pemuda sakti,yang telah berjaya melakar sejarah duniawi..aku pemuda ku seru kalian semua,jangan persia amanah agama..

salam peringatan buat diri,

ummuhumaira'

Wednesday, February 24, 2010

masih SEDIH.....22 feb 2010



Assalammualaikum wbt....

setelah hari ke3 atuk pergi baru ummi berkesempatan utk menitipkan entri ni...masih sedih...2 je yg ummi boleh katakan saat ini sebab disaat2 akhir atuk di dunia ini, ummi sibuk mengejar dunia...

bermula dr hari rabu, 17 feb 2010, atuk sering mengadu sesak nafas (sob), xboleh bernafas klw baring (orthopnea), kaki bengkak (pitting edema), n yg plg worse atuk xnampak....xtau sebab apa tp ummi xtake note sgt sbb mmg atuk dh tua...ummi menyesal kerana ambik mudah...ummi merasakan yg atuk hanya sakit2 biasa sedangkan all the sign show that atuk was in cardiac failure...atuk ask us to bring him to hospital but all his son disagreed, i dont know why but they just bring atuk to private gp, which i'll not trust it anymore...sad to say to my self that i'm not compatible to be a doctor since all the obvious sign i cannot recognise...just rule out without any interpretation on my mind...

hari sabtu 2 atuk ngadu xnampak....xnampak nasi nk makan n rumah gelap..hbs dimarah sume anak2 n habis sume lampu rumah terpasang siang2 hari...tp...aku xdpt nk interpret apa 2...rupa2nya itu tanda2 atuk bakal dpt stroke, ada emboli...tp aku xtau...ak xpernah ad experience tgk patient mcm 2...rasa mcm worse sgt 4 thn belajar medic tp xtau apa2...bodohnya diri...

aku masih boleh boleh layan g usrah sedangkan kt rmh dh makin ramai org (aku xtau nape mereka..anak2 moyang aku..dtg beramai2, mereka kata waktu atuk pergi hampir tiba..diorg dpt instinct..)..tp ak xnk percaya...pd ak biasalah ptg sabtu rmai2 dtg melawat...lgpn ni kn rmh moyang...ada 5 generasi, so ramaila org yg selalu dtg jenguk...

tanpa pengetahuan aku, waktu ak otw back dr usrah, atuk kene stroke, nobody do anything...d worse thing....lastly slh sorg anak dia tpn hospital n g la ke pusrawi...ni lagi satu hospital yg aku akn boikot slamanya...ada ke atuk dh kene stroke mcm 2, dgn heart failure, dia boleh lpskn atuk blk without any intervention...blh plk dia kata masa atuk dh nk sampai..apa punya bangang pn ak xtaula doktor 2...dhnya start mlm 2 kami adik badik, aku n abby(nursing student)beronkol...sakit kepala, penat sume tolak tepi sbb xd sape yg pandai jaga atuk...atuk pn nk kami juga..tp ak mcm xall out sbb pd instinct ak atuk boleh hidup lama lagi...diorg kata aku xredha atuk pergi tp aku insist nk bwk atuk g hkl..sbb aku tau atuk blm dpt the best treatment, mn blh tinggal mcm 2 je, xethic lgsg...

ops...nk g keje dulu...to be continue...

cont edition...

hari ahad 2 temperature atuk spiking tgh2 mlm 2..dgn xde smpnan pcm kt rmh...last2 kami tepid sponging je...then temperature atuk reduce sikit tp labile...risau kami dibuatnya...at that night jgk dr pusrawi bangang 2 put atuk on drip which is really a stupid thing put a drip to a cardiac failure pt without any diuretic...aku pn sama2 naik bangang jgk sbb continued run the second drip...sudahnya bl kak sedara ak dtg; doktor dia ni...hbs aku kene marah...byk btl bende2 yg ak xtau...trs demotivated...mcm kene marah dgn prof gitu...dhla dpn sume sedara mara...sedih sgt n teringat2 sampai skrg tp...really this bad time history will make me alert about patient's care...not careless...

at that time...time kak sedara aku dtg..atuk dh mengalami komplikasi dr cardiac failure dia dh...dia dh ad pleural effusion n renal shut done which ak xcheck pn urine dia...xtau nape ak xbt sume 2...btl2 rasa careless n xtaula ak ni blh jadi doktor ke x...sedih...mgkn selama ni ak xckp belajar ddk kt wad 2...xcare pt ak btl2 smpai ak xtau nk bt ap bl berdepn dgn emergency case like atuk case....sedih sgt...

ntahla skrg ni...ak xtau nk ckp...puan(moyang pompuan) ak plk msh lagi grieving state,,,yelah suami meninggal dunia...puan pn ad hypertension...yg xcontrol...dr pusrawi 2 just on amlodipine je kt puan..ak dh pelik tp hold on je dl...ak nk take bp 3 readings, comfirm dx, baru bwk puan g hkl @hosp ampang to start tx...ak xnk menyesal klw careless lg kt puan...ak syg atuk n puan sbb merekalah yg membesar dan membela mak ak...walaupun diorg 2 datuk n nenek mak ak tp org zaman dedulu kan...selalu nenekla jaga cucu...sekarang pun...mcm aishah...mak tuk diala yg jaga...ummi dia xbersedia sgt...huhu...

anyway, habis sudah episod kehidupan yg dijanjikan Tuhan bt seorang hambanya...kita bila lagi??hanya Tuhan yg tahu...so, banyakkan beramal ibadah seolah2 maut 2 bakal menghampiri sesaat lagi...akn tetapi akademik xblh dilupa sbb kita juga kene bekerja bagai hidup seribu tahun lagi...so, to myself as a future doctor...u need to study, tag yourself with any emergency doctor...follow then n learn from patient...reread about the pre clinical notes n make sure your basic medical knowledge is strong...jadilah doktor yg selamat, banyakkan berdoa pd Allah supaya diri ini istiqamah...xtau dh nk kata ap...last but not least, sedarlah diri, sayangi dan hargailah org sekeliling dan utamakan mn yg utama...faham ke?apa2la...

ok, terpaksa berundur diri, kepala dh berpusing2 ni, mata dh berpinar...jadi sblm migrain dtg, baik tdo...ok, salam...

salam dr hukm,

ummuhumaira'

Wednesday, February 17, 2010

13 FEB 2010

Hari sabtu 13 feb 2010, pak long, mak long, pak uda n pak su aishah dtg kl dr johor...katanya ingin bercuti bersama2 mak tuk dan keluarga di genting...

Maka, sekali lagi kita mendaki bukit..kali ni genting highland plk...betul2 holiday dgn si anak..pak long belanja ummi msk tmn tema luar...mhl tiketnya, rm44/person...tp org sesgtla ramai, so, ummi main sgt pun..xlarat nk beratur...niat hati nk dtg main lagi dgn 'abi'...then, lbh kpd melayan aishah jela...around 1am baru kt smpai rumah...

14 FEB 2010

Pak long ajak kami sekeluarga g aquaria...waktu ni ummi dh xthn penat...sgt2 penat...aishah apatah lagi, tp mengenangkan mereka dtg dr jauh ummi ikutkan jela...siapkan aishah sume...tup2 aishah tdo xnk bangun...thanks anak ummi, faham benar kamu yg ummi sgt penat utk berjalan...maka kami berdua tinggal di rumah...tdo....

sampai ptg, mak tuk xblk2...so, ummi decide utk bwk aishah menginsafi kehidupan di rmh perlindungan kanak2...PERNIM...thn lps waktu ummi cuti sem, ummi buat elektif posting kt rumah ni...so, ummi nk aishah pun rasa mcmn susahnya org lain..kita ni Allah bagi nikmat kesenangan, maka bersyukurlah anakku....

mlm 2 sume blk johor...tinggallah kita tdo smpaila ke tengahari esoknya...huhu...tdo kepenatan...

15 FEB 2010

ummi n aishah tdo sepanjang hari...bangun pun duk baring2 berehat je sbb kepenatan...ummi rancang nk angkut brg2 kuar dr asrama ktdi 2 tp sbb penat maka bertangguhla 1 hari...

16 FEB 2010

ummi mengangkut barang2 dr ktdi...hampir habis dh tp xhbs lagi...blk awal sbb cik ati (mardhiyati-pdr) ajak ummi kuar jln, nk jmp aishah katanya, tp jalan jammed...n kami xbertemu pun..niat hati hari sabtu 20 FEB ni kita sume akan kuar jalan bersama2...

oklah, byk dh ummi tulis ni...gmbr2 hutang dulu...tarbiyah awal kanak2 yg ummi hutang dulu pun ummi akan try tulis dlm minggu ni...sbb ummi pun dh mula keje hr ni..sgt meletihkan tp membahagiakan berada dikalangan kanak2...cukup sampai sini dulu sayang..panjang umur, ummi tulis lagi ya...

salam sayang,

ummuhumaira'

Lamanya...

Assalammualaikum wbt...

Selamat malam buat semua, lama rasanya ummi xmenjengah masuk ke blog anak2 ummi ni, memandangkan ummi pun berada di depan mata aishah, jadi serasanya tidak perlulah ummi meninggalkan tarbiyah maya ini...akan tetapi ummi terlupa pada hak pembaca2 sekalian, jadi ummi bercadang utk update blog ni sementara si anak sedang bermanja dgn mak tuknya diatas...(sebenarnya baru lps basuh muntah n mandikan anak buat kali ke7 hr ni...xtau nape sejak akhir2 ni selalu benar dia muntah2)

oklah, just update program2 ummi dan aishah post xm...sampai dpt result...raya cina...n smpai masuk keje hr ni....byk btl...

ummi hbs xm hr selasa, 9 feb 2010..ptg 2 jejalan dgn mama kema, cik ijah n cik ain...g mkn2 dlm hujan then merancang program hr esok...rncgn awal nk ke ulu yam...tp ummi mcm xnk sbb dh byk kl g situ, so btla perancgn2 lain...then come to conclusion nk g cameron highland, memandu 'si putih'...maka mendakilah kita ke cameron 10/2/2010....

10 FEB 2010
Perjalanannya bermula seawal 7 pagi dgn harapan blh blk hari (mksdnya xtdo kt atasla...), akan tetapi takdir Allah menentukan segalanya bila kami tersalah jalan...patah blk kl semula, then lalu PLUS ke tapah n naik cameron, around 3pm, berhenti jap kt lata iskandar...aishah sorg je dpt mandi sbb yg lain2 xbwk baju...g jln sehelai sepinggang...

namun dgn segala kecekalan dihati kami tempuh jalan yg berliku menuju ke puncak...check in hotel kul 8 mlm (akhirnya...tertido kepenatan kami di cool point view hotel, hotel budget yg cantik..)

11 FEB 2010
Esok paginya kita g jalan hampir sume tempat, dari ringlet..naik ke tanah rata..naik ke brinchang...n naik lagi sampai ladang teh boh...guess what...si putih diparkir 200m di bawah ladang teh boh dan ummi mendaki bersamamu anak...naik ke atas...btl2 menguji kesabaran n mengingatkan ummi beratnya tanggungjawab yg bakal ummi tempuh dlm membesarkan aishah selepas ni...then, kita g the biggest strawberry farm...seronok sgt mkn strawberry baru petik..manis n mengiurkan rasanya...aishah pun mkn dgn sgt byknya...sebenarnya ptg semlm dh g petik kt bee farm..nama je bee farm tp ad ladang strawberry...blh petik sendiri...then, timbang..murah je 250gram for rm8...uncle 2 bermurah hati nk bg murah...then around 2pm kt start trn bwh bl cik jah n mama kema dh dpt bunga masing2, ummi xbeli pun bunga sbb...cintakan bunga, bungakan layu...huhu, gurau je...jgn marah cip..

disebabkan semlm hanya aishah yg dpt rasa air terjun lata iskandar, kami sume duk pakat beli baju kt brinchang...murah2..kt pasaraya sakan..then, mandi-mandalah kami di lata itu sehinggalah jam 4ptg...n kami pun meneruskan perjalanan balik ke kl...(ummi yg drive time ni...penat sesgt...taubat xnaik lagi xcept with driver or helicopter..huhu..)

sampai di kl around 8pm, then 8.40pm, g majlis kesyukuran bersama yb....huh..really xtau nk ckp penatnya...tp keranamu cik ji n cik alia...kuturuti semuanya...

12 FEB 2010
kita sama2 bangun lmbt...around 9am, then turun melawat sahabat ummi di wad ortho...cik husna (forensik), duk borak2, mkn2 dgn husna sambil tgu result exam yg khabarnya akn keluar lps solat jumat 2...berdebar2 rasa hati...hanya doa je yg mampu dipanjatkan pd waktu ni...

around 4pm plk, dpt surat kene kluar dr kolej n kene saman atas kesalahan yg xdibuat...ni sume gara2 peng***a yg dh psikotik 2, maka ummi pun terkene tempiasnya...n ummi terus ambk lgkh utk terus tidak tinggal di asrama lagi...biarlah bersusah sikit dr terus mengata si guru(layak ke peng***a digelar guruku??)...ap2 lah...serasa pelbagai rintangan dialami sejak duduk sebelah rumah peng***a 2..harap2 kes si PENG***a 2 sampai ke prof maniam agar org lain xteraniaya...

around 6pm, result kuar...takut sgt nk tengok...tp akhirnya Alhamdulillah...bersyukur sesgt dgn usaha rasanya sgtla sedikit berbanding sem2 yg lain, dgn prk nya, dgn si anaknya, ummi berjaya...alhamdulillah..ummi pun bersyukur sgt sbb sume shbt2 seperjuangan yg sama2 berjuang dpt menempuh ujian akademik ini dgn jayanya...

to be continue....

Sunday, February 7, 2010

Adab bercinta dlm Islam

Bismillahirrahmanirrahim....ku tujukan khas artikel ini untuk mereka yang mencintai agama mereka dengan seteguhnya.Seboleh-bolehnya anda perlu perkuatkan mujahadah dalam masa yang tidak halal bagi anda untuk menjalinkan perhubungan bersama dengan seorang muslimat itu.Sebenarnya perbuatan berhubung dengan seorang muslimat tanpa tujuan yang munasabah adalah tabiat yang tercela.Oleh itu jauhilah perbuatan tersebut bermula dari sekarang..bertaubatlah kepada Allah atas kesilapan yang lalu.

Dipetik daripada buku “PSIKOLOGI CINTA” terbitan PTS Millennia Sdn Bhd

Dalam surah ar-Rum ayat 21 Allah menyatakan, Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran”

ISLAM menggariskan akhlak yang terbaik untuk merealisasikan percintaan sesama lelaki dan perempuan yang mukalaf. Terdapat tiga peringkat percintaan yang mana orang Islam hendaklah mencuba sedaya upaya mereka untuk memelihara kesucian cinta itu daripada dicemari unsur-unsur maksiat dan perkara-perkara yang dapat membawa kepada kemurkaan Allah. Tiga peringkat tersebut adalah cinta sebelum perkahwinan, cinta selepas bertunang dan cinta selepas perkahwinan.

Cinta Sebelum Kahwin

Cinta sebelum perkahwinan adalah cinta yang hadir daripada pergaulan harian dengan individu yang mempunyai kesamaan daripada segi cita rasa, peribadi, minat dan cara hidup. Ada kalanya cinta ini adalah cinta pandang pertama yang hadir secara mendadak, dan ia juga mungkin cinta yang dibina secara berperingkat melalui pertemuan dan pergaulan harian. Cinta sebelum perkahwinan biasanya tidak digalakkan dalam Islam, kerana dikhuatiri akan menjerumuskan pencinta itu ke kancah maksiat dan kelalaian dalam percintaan. Walau bagaimanapun, jika percintaan itu mempunyai matlamat suci, iaitu untuk membawa pencinta itu ke jinjing pelamin dan ikatan yang sah, maka sebagai pencinta yang beriman dan takutkan Allah, mereka haruslah menjaga dan memelihara perkara-perkara berikut:

1.Menjaga batas-batas pergaulan dengan tidak menyentuh sesama sendiri, tidak membuang masa berjam-jam dengan bertelefon atau berbual-bual, dan tidak menjadikan pergaulan mereka seperti suami isteri yang sudah sah dinikahkan. Mereka harus sedar dan berasa malu kerana mereka masih belum mempunyai sebarang hak ke atas satu sama lain.

2.Menghormati maruah dan harga diri masing-masing, dalam erti kata lain tidak membenarkan diri berdua-duaan dengan kekasih, kerana orang yang ketiga adalah syaitan. Di samping itu tidak berhias-hias atau menampakkan perhiasan di hadapan kekasih kerana dikhuatiri boleh menaikkan nafsu syahwat kekasih. Sebaik-baiknya sebarang pertemuan hendaklah melibatkan mahram atau ibu bapa yang mengawasi tingkah laku mereka.

3.Mendapat restu dan kebenaran dari ibu bapa adalah faktor kejayaan dalam percintaan sebelum perkahwinan. Restu daripada ibu bapa memudahkan proses pertunangan dan pernikahan yang akan berlangsung sebagai kelangsungan daripada cinta itu. Ibu bapa harus memainkan peranan dengan memastikan anak-anak tidak melupakan tanggungjawab peribadi dan batasan akhlak dan ajaran agama semasa bercinta.

4.Berdoa dan menunaikan solat hajat supaya percintaan yang dimiliki akan diredai dan diberkati Allah. Bermohon kepada Allah supaya cinta itu dapat membawa kepada kesempurnaan peribadi dan kesempurnaan agama dengan mendirikan rumah tangga dan memelihara kelangsungan cinta itu.

5.Sentiasa melakukan solat Istikharah bagi meneguhkan hati supaya orang yang dicintai itu adalah yang terbaik untuk menjadi pasangan hidup sehingga ke akhir hayat. Janganlah mencintai seseorang kerana harta, rupa atau keturunannya, tetapi cintailah dia kerana agama dan kemuliaan akhlaknya. Solat istikharah membantu supaya individu yang bercinta itu tidak menyesal dengan pilihannya dan dia wajiblah menjuruskan percintaannya itu untuk mendirikan rumah tangga yang terpelihara. Sekiranya dia bercinta tanpa niat untuk berumah tangga tetapi sekadar ingin bermain-main dan bersuka ria, maka percintaan itu adalah penipuan dan setiap perbuatan ke arah itu mencetuskan dosa dan kemurkaan Allah.

Setiap perbuatan cinta seperti menyentuh kekasih, bersalaman, berdating, berpelukan dan bercanda adalah dilarang sebelum perkahwinan. Sebagai hamba Allah yang takut kepada kemaksiatan dan kehinaan hidup di dunia, pasangan kekasih hendaklah berasa malu untuk mempamerkan ‘cinta terlarang’ mereka kerana belum lagi diiktiraf oleh perkahwinan yang dituntut oleh syarak. Tetapi sebaliknya, apabila diikat dengan ikatan perkahwinan yang sah, perbuatan-perbuatan itu mendatangkan pahala dengan syarat suami isteri itu berusaha untuk menjaga batasan akhlak dan kesopanan tingkah laku apabila berada di khalayak ramai.

Cinta Selepas Bertunang

Kebanyakan orang yang bercinta menyimpan hasrat untuk mempertahankan cintanya hingga ke jinjang pelamin. Bertunang adalah cara yang dilakukan bagi menyempurnakan janji untuk berkahwin. Ia adalah tanda pengabadian cinta yang suci dan tulus. Cinta dalam pertunangan besar ujiannya kerana godaan dan cabaran yang datang dari pelbagai pihak mampu merubah hati dan pendirian pasangan. Orang yang bertunang dikatakan ‘berdarah manis’ kerana mudah terjebak kepada gangguan perasaan dan terdedah kepada pelbagai cabaran. Oleh sebab itu pertunangan tidak digalakkan untuk tempoh yang lama mengikut adat masyarakat Melayu. Malah ia tidak perlu dihebohkan kepada semua orang kerana dikhuatiri pasangan itu berubah hati dan tidak jadi melangsungkan perkahwinan.

Bertunang tidak sama dengan berkahwin. Bertunang adalah ikatan tetapi ia belum diteguhkan oleh akad yang menghalalkan segala perhubungan antara lelaki dan perempuan. Bertunang adalah tempoh suai kenal bukan tempoh memadu asrama. Maka orang yang sedang bertunang tidak boleh melanggar batas-batas agama kerana mereka masih belum ‘halal’ untuk sentuh-bersentuhan, cium-berciuman dan sebagainya. Pihak lelaki perlu menyedari mereka belum lagi menjadi suami, begitu juga pihak perempuan belum bergelar isteri. Maka berhati-hatilah dalam pergaulan kerana syaitan sentiasa menjadi orang ketiga yang tidak jemu menggoda dan cuba merosakkan cinta yang terbina.

Cinta Selepas Kahwin

Allah mengiktiraf cinta selepas perkahwinan sebagai yang terbaik dan sumber segala kesenangan dan kasih sayang sebagaimana yang dinyatakan di dalam Quran ayat 21 surah ar-Rum, “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran”.

Cinta selepas perkahwinan adalah cinta yang diredai dan dituntut oleh ajaran Islam. Cinta seharusnya berputik mekar selepas pasangan suami isteri itu mendapat mandat yang agung untuk bercinta melalui ikatan yang sah dan diiktiraf oleh agama dan juga anggota masyarakat. Bagi menyuburkan cinta selepas perkahwinan, maka pasangan suami isteri haruslah menghormati hak-hak dan tanggungjawab kepada yang dicintai dengan penuh kecintaan dan kasih sayang. Antara cara-cara untuk menyuburkan rasa cinta sebegitu adalah:

1.Membuktikan cinta melalui ketaatan, kasih sayang, pengorbanan dan kesungguhan memuliakan pasangan dan rumah tangga yang dibina. Pasangan suami isteri hendaklah sentiasa saling hormat-menghormati, menghargai perasaan dan tutur kata, sentiasa mendoakan kesejahteraan keluarga dan berusaha memelihara amanah dan janji yang dibuat.

2.Melahirkan zuriat sebagai bukti cinta yang terjalin. Sekiranya ditakdirkan tidak mempunyai zuriat, suami hendaklah bersabar dan tidak terburu-buru untuk berkahwin lain. Seharusnya usaha dilipatkan gandakan untuk mendapatkan zuriat baik secara tradisional mahupun secara perubatan. Sekiranya tidak berhasil, bolehlah mengambil anak angkat sebagai langkah alternatif.

3.Mengasihi dan menghormati ahli keluarga pasangan suami isteri. Bagi mewujudkan keluarga yang harmonis, perhubungan kedua-dua belah pihak hendaklah dijaga dan dipelihara sebaik mungkin. Sesekali, hadiah dapat dijadikan penghubung kasih-sayang dan tidak lupa untuk bertanya khabar sekiranya tidak berkesempatan untuk menziarahi keluarga yang jauh.

Seharusnya Cinta…

Insan yang beriman sering kali meletakkan sandaran yang kuat dan kukuh kepada Allah. Maka, dalam soal percintaan, sering kali mereka bersikap tenang dan menyerah diri kepada ketentuan Allah. Ini adalah kerana mereka yakin cinta datang dari Allah dan hanya Dia sahaja yang dapat menganugerahkan atau menghapuskan cinta itu. Allah adalah Pencipta kepada cinta, dan setiap penciptaan-Nya ada matlamat dan sebab kewujudannya, yang sering kali tidak cuba difahami oleh manusia.

Hanya segelintir sahaja yang memahami hakikat didatangkan perasaan cinta itu, iaitu kembali kepada asal matlamat kejadian manusia; untuk menyembah dan melakukan ketaatan kepada Allah. Tidak kira apa bangsa ataupun agama sekalipun, hakikat cinta adalah kembali kepada mengagungkan dan membesarkan Tuhan yang menciptakan segala cinta. Agama Islam, Kristian, Buddha, Hindu serta lain-lain agama tetap mengupas persoalan cinta sebagai sumber kedamaian hati dan keamanan dunia.

Realiti cinta menuntut pengorbanan daripada setiap individu yang berani untuk melibatkan dirinya dalam percintaan. Cinta penuh dengan air mata, aliran perasaan yang amat deras dan getaran yang mengilukan hati. Cinta juga penuh dengan keindahan, keselesaan, kehalusan perasaan dan kenikmatan jasmani mahupun rohani. Ini adalah kerana, cinta tidak hanya melibatkan perasaan semula jadi antara lelaki dan perempuan sahaja tetapi juga melibatkan perhubungan antara manusia dan Tuhan, manusia dan alam, serta manusia dan perbuatan.

Oleh yang demikian, insan yang beriman dapat mengelakkan diri daripada melakukan kesilapan dalam pergaulan, kekecewaan dalam percintaan, dan kehancuran dalam kehidupan. Mereka memahami hakikat cinta dan jenis-jenis cinta yang wujud dalam dunia ini, lantas menjadikan fikiran mereka lebih terbuka dan bijaksana dalam menangani soal percintaan. Penderitaan, penyesalan, dan kebencian tidak dijadikan sebagai sumber yang boleh memudaratkan diri dan hati, tetapi sebaliknya sebagai sumber yang memberi kesedaran dan keinsafan akan hakikat kehidupan yang sebenarnya.


**disalin dr blog abg zaidi...thanks bebyk


salam perungatan buat diri,


ummuhumaira'